PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Helen: Banorët e Helsinkit do të paguajnë 30 % më shumë për ngrohjen

, , ,

Çmimi i lartë i ngrohjes qëndrore dhe rritjet e reja po i acarojnë banorët e Shoqatave të Strehimit në Helsinki.

Në fund të gushtit, kompania e energjisë Helen njoftoi se do të rrisë çmimin e energjisë të ngrohjes qendrore me 29.9 përqind gjatë sezonit të vjeshtës.

– Rritja është mjaft e lartë, kur ka ende disa dhjetëra përqind rritje gjatë dhjetë viteve të fundit, thotë Mika Heikkilä, Drejtor Ekzekutiv i Shoqatës së Pasurive të Paluajtshme Uusimaa.

Rritjet e papritura janë vërtet të vështira për shoqatat e strehimit, pasi një rritje prej 30% tashmë përbën shumë në euro në faturën mujore.

Nëse ngrohja qendrore në Helsinki deri më tani ka kushtuar 1.38 euro për metër katror, ​​një rritje prej 30 përqind do të rrisë çmimin për metër katror në mesatarisht 1.79 euro.

Në një shtëpi familjare prej 90 metrash katrorë, rritja do të thotë rreth 443 euro në vit.

Kompania arsyeton çmimin më të lartë me një rritje të akcizës për qymyrin dhe gazin dhe një rritje jashtëzakonisht të mprehtë të çmimit të karburantit, të drejtave të emetimit dhe energjisë elektrike. Helen prodhon rreth 90 përqind të ngrohjes së saj qendrore me qymyr dhe gaz.

Ngrohja qendrore është forma më e zakonshme e ngrohjes në qytete dhe zona urbane. Ngrohja qendrore zë më pak se 50 përqind të tregut të ngrohjes. Rreth 2.7 milion finlandezë jetojnë në një shtëpi të ngrohur nga distrikti.

Më shumë se 90 përqind e kompanive të ndërtimit të apartamenteve në Helsinki përdorin ngrohje qendrore.

Çmimi i ngrohjes qendrore ndryshon shumë nga rajoni në rajon. Disa kompani madje kanë ulur, ndërsa të tjerat kanë rritur çmimet. Në përgjithësi, zhvillimet e çmimeve janë të qëndrueshme.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *