PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Helsinki heq karantinën. Të infektuarit të izolohen në shtëpi dhe të marrin pushim mjekësor

, ,

Situata e përkeqësuar me shpejtësi e koronavirusit kërkon kufizime të ashpra në kontaktet e ngushta. Me shumëfishimin e shkallës së infeksionit, mbikëqyrja e infektimit nga autoritetet ka humbur efektivitetin e saj. Qyteti i Helsinki rekomandon që të shmangni kontaktin me personat e ekspozuar.

Gjurmimi i infeksionit nuk mund ta kontrollojë më epideminë

Varianti omicron që është bërë një virus viral po përhapet më shpejt se variantet e mëparshme të virusit. Numri i infeksioneve ditore është shumëfishuar që nga fillimi i dhjetorit, gjë që ka ngjeshur rëndë aktivitetet e kontrollit të infeksionit.

Ndërsa situata e epidemisë përkeqësohet, kapaciteti i testimit të kujdesit shëndetësor është i tendosur dhe aksesi për të bërë testin zgjat disa ditë. Infeksionet e zbuluara nga një test laboratorik vijnë në vëmendjen e autoriteteve me një vonesë të konsiderueshme, çka do të thotë se tashmë ka pasur infeksione të tjera. Prandaj, karantina e përshkruar më pas nga një mjek infeksionist nuk do të jetë në gjendje të parandalojë përhapjen e infeksioneve.

Zbulimi i infeksionit ka humbur efektivitetin e tij për shkak të vonesave në testimin dhe kontaktin me zbulimin e infeksionit. Një përqindje dukshëm më e lartë e infeksioneve nuk bien në vëmendjen e autoriteteve të sëmundjeve ngjitëse.

Braktisja e gjurmimit dhe karantinës për individët e ekspozuar në rast të një pandemie të përhapur është në përputhje me planin kombëtar të Pandemisë. Departamenti i Shëndetësisë dhe Mirëqenies ka deklaruar gjithashtu në deklaratën e tij të 5 janarit 2022 se kontrolli i infeksionit është efektiv kur ka relativisht pak infeksione. Në një situatë ku duhen disa ditë ose edhe më shumë se një javë për të aplikuar dhe për të hyrë në një test, për të marrë rezultate, thirrje pasuese dhe rregulloret e karantinës, efektiviteti i gjurmimit në parandalimin e infeksioneve të mëtejshme është i ulët.

Pjesa më e madhe e karantinës është e braktisur

Ata që janë diagnostikuar me një infeksion me koronavirus nga një test laboratorik do t’u dërgohen udhëzime me mesazhe me tekst dhe, nëse është e nevojshme, mund të merret një vendim izolimi në përputhje me Aktin e Sëmundjeve Transmetuese. Vendimi mund të dorëzohet me një vonesë prej disa javësh.

Nuk është më e mundur të jepet këshillim individual dhe karantinë në përputhje me Aktin e Sëmundjeve Transmetuese për kontaktet e afërta të infektuara që jetojnë në të njëjtën familje dhe kontakte të tjera të ngjashme.

Nga data 10 janar 2022, mbikëqyrja zyrtare do të kryhet gradualisht vetëm në njësitë e banimit, institucionet e kujdesit dhe njësitë e kujdesit shëndetësor për grupet në rrezik të sëmundjes së rëndë koronavirus. Ata që ekspozohen në situata të tjera, si familja, vendi i punës, shkollat ​​dhe kopshtet, nuk janë më në karantinë sipas Ligjit për Sëmundjet Ngjitëse. Personave të ekspozuar rekomandohet të veprojnë vetë për të zvogëluar rrezikun e infektimit. Më shumë informacion do të përditësohet në faqen e internetit të qytetit gjatë javës.

Situata epidemike kërkon veprime të përgjegjshme nga të gjithë

Veprimet e përgjegjshme nga qytetarët janë thelbësore për të frenuar epideminë dhe për të zvogëluar barrën e kujdesit spitalor, si dhe për të mbrojtur ata që janë afër nesh. E shtë më e rëndësishme se kurrë, që edhe nga një simptomë e lehtë është mirë të qëndroni në shtëpi dhe të informoni kontakteve tuaja të ngushta për mundësinë e ekspozimit  Pacientët asimptomatikë duhet gjithashtu të ndjekin rekomandimet dhe kufizimet aktuale.

Simptomat e lehta nuk duhet të merren parasysh për një test laboratorik, përveç nëse është në grupin e atyre që rrezikohen nga koronavirusi. Kapaciteti i testimit të kujdesit shëndetësor duhet t’u drejtohet atyre që kanë nevojë për testim për arsye shëndetësore, për ata që janë apo punojnë në njësitë e kujdesit shëndetësor, institucionet e kujdesit të të moshuarëve dhe për grupet në rrezik. Të tjerët mund të bëjnë një test të shpejtë në shtëpi nëse dëshirojnë.

Duhet të theksohet se ndjeshmëria e testeve të shpejta për të zbuluar transformimin e omicron është më e ulët në krahasim me variantet e tjera të virusit, ndaj rekomandohet të konfirmohet një test negativ  në shtëpi me një test të dytë në shtëpi, në një datë të mëvonshme dhe të mos kërkohet kontakt me të tjerët edhe pas rezultat negativ të testit. Udhëzimet për të sëmurët dhe të ekspozuarit do të përditësohen në faqen e internetit të qytetit në javën e dytë.

Në situatën aktuale epidemike, do të kishte një justifikim për kalimin në praktikën normale të pushimit mjekësor

Sipas ligjit për sëmundjet ngjitëse, mjeku zyrtar përgjegjës për sëmundjet ngjitëse në një bashki a komunë ose spital rajonal mund të vendosë të karantinojë ose izolojë një person kur rreziku i përhapjes së një sëmundjeje të përgjithshme infektive është i dukshëm dhe përhapja e sëmundjes nuk mund të parandalohet në asnjë rrugë tjetër. Aktualisht, rëndësia e karantinës ose izolimit për të kufizuar epideminë është zvogëluar. Rëndësia praktike e një vendimi administrativ bëhet kryesisht që punëdhënësit të kompensohen për pagesat ditore. Megjithatë, vetëm sigurimet shoqërore nuk janë një arsye e qëndrueshme për marrjen e vendimeve që kufizojnë rëndë lirinë individuale.

Vendimet e izolimit merren vetëm për ata që janë të infektuar në kujdesin shëndetësor. Kjo i vendos njerëzit në një pozitë të pabarabartë në një situatë ku testimi laboratorik nuk është i disponueshëm për të gjithë. Aplikimi për një test të kujdesit shëndetësor vetëm për të verifikuar infeksionin për një pagesë ditore për një sëmundje infektive, ngarkon shërbimet e kujdesit shëndetësor dhe bllokon sistemin. Si rezultat, trajtimi i sëmundjes së rëndë të koronavirusit dhe sëmundjeve të tjera vonohet. Shpërndarja e duhur e kapaciteteve testuese po bëhet gjithashtu më e vështirë.

Në vend të izolimit, ata me sëmundje koronare virale duhet të kalojnë në praktikat normale të pushimit mjekësor.

Kjo metodë operimi do të prezantohet gradualisht që nga 10 janari 2022 në Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornais, Porvoo, Tuusula dhe Vantaa.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *