PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Helsinki. Në maj, Helen rrit çmimin e energjisë me 26 përqind

,

Helen do të rrisë çmimin e energjisë elektrike me 26 për qind në maj. Sipas komunikimeve të Helen, çmimet në bursë janë dyfishuar që nga fillimi i këtij viti, por e gjithë rritja nuk do të kalojë në tarifat e klientëve. Lufta në Ukrainë po shkakton pasiguri në treg dhe çmimet e lëndëve të para janë rritur.

Lidhur me presionin e çmimit në ngrohje qëndrore të qytetit të Helsinkit, Vilma Wiitakorpi Björkman, Drejtoresha e Komunikimit të Helen, thotë se çmimi bazohet në faktorë, që në 90 përqind të tyre, Helen nuk mund të ndikojë. Në këtë rast opsioni i vetëm është të ndërlidhen çmimet për klientët me ndryshimet në kosto. Është e vështirë të vlerësohet saktësisht se cili do të jetë kontributi i krizës në Ukrainë.

– Sigurisht, masat mbështetëse të zbatuara tashmë në disa vende të BE-së për të siguruar aftësinë paguese të konsumatorëve, si ulja e taksës së energjisë dhe transfertat direkte të të ardhurave për konsumatorët më të rrezikuar, sigurisht që do të ishin të mirëseardhura edhe në Finlandë, vlerëson Wiitakorpi Björkman.

Mia Haglund e Aleancës së Majtë tha për Helsinki News në fillim të kësaj jave se nëse sanksionet e BE vendosen mbi energjinë fosile në formën e detyrimeve të importit, çmimet do të rriten më tej.

Për qytetin e Helsinkit, kjo do të thotë kosto më të larta se sa pritej për ngrohjen e kopshteve dhe qendrave të të moshuarve. The Guardian tha të premten se ndalimi i importeve të qymyrit rus në BE do të fillojë në gusht.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *