PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Helsinki njësoj si Londra. Këto janë 20 qytetet më të shtrenjta në botë për të jetuar

, ,

Ky vit i koronavirusit ka rritur ndjeshëm koston e jetesës në shumë nga qytetet kryesore të botës, thotë CNN. Sipas Indeksit Global të Kostos së Jetesës, publikuar nga Njësia e Inteligjencës Economist (EIU), çmimet për produktet dhe shërbimet që krahasohen janë rritur mesatarisht 3.5 për qind këtë vit në qytetet e studiuara. Vitin e kaluar, shifra korresponduese ishte 1.9 për qind.

Sipas EIU, arsyet e rritjes së çmimeve janë zinxhiri i furnizimit dhe problemet tregtare të shkaktuara nga kufizimet e pandemisë. Varianti i ri omicron i koronavirusit mund të zgjasë më tej status quo-në.

Sipas indeksit të kostos së jetesës EIU, qyteti më i shtrenjtë në botë për të jetuar këtë vit është Tel Avivi i Izraelit, i cili u ngjit në vendin e parë nga viti i kaluar. Vendi i parë doli për shkak të rritjes së çmimeve të ushqimeve dhe kostove të transportit.

Qytetet e tjera kryesore përfshijnë Parisin, Singaporin, Zyrihun dhe Hong Kongun. Helsinki gjithashtu zuri vendin e 17-të në listë në të njëjtin pozicion me Londrën. Në përgjithësi, qytetet më të shtrenjta në botë ende gjenden kryesisht në vendet e pasura evropiane dhe aziatike.

Qytetet më të lira ndodhen në Lindjen e Mesme, Afrikë dhe vendet më të varfra aziatike. Në fund të listës qëndron sërish kryeqyteti sirian, Damasku.

Këtë vit, indeksi i kostos së jetesës EIU mati koston e jetesës në 173 qytete ndërkombëtare, duke krahasuar çmimet e më shumë se dyqind produkteve dhe shërbimeve.

Qytetet më të shtrenjta në botë për të jetuar në 2021

1. Tel Aviv (Israel)

2 dhe 3 (njësoj) Paris (France) and Singapore

4. Zurich (Switzerland)

5. Hong Kong

6. New York City (United States)

7. Geneva (Switzerland)

8. Copenhagen (Denmark)

9. Los Angeles (United States)

10. Osaka (Japan)

11. Oslo (Norway)

12. Seoul (South Korea)

13. Tokyo (Japan)

14 dhe15 (njësoj) Vienna (Austria) and Sydney (Australia)

16. Melbourne (Australia)

17 dhe 18 (njësoj) Helsinki (Finland) and London (UK)

19, 20 and 21 (njësoj) Dublin (Ireland), Frankfurt (Germany) and Shanghai (China)

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *