PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Hiqen si turistë, hajdutët e Aeroportit të Helsinkit përfundojnë në burg

,

Zyrtarët në Aeroportin e Helsinkit kanë zbuluar kohët e fundit një prirje të re të krimit në Aeroportin e Helsinkit, qendra kryesore e trafikut ajror në Finlandë.

YLE raportoi se oficerët e zbatimit të ligjit në aeroport vitin e kaluar kanë kapur disa hajdutë dyqanesh, që duket se kanë fluturuar drejt Finlandës vetëm për të vjedhur dyqane, pasi biletat e tyre tregojnë se ata synonin të qëndronin vetëm për disa orë.

“Ata kanë ardhur këtu vetëm për të vjedhur produkte,” tha për YLE Harri Lindberg, kryeprokurori i qarkut për Prokurorinë e Distriktit të Finlandës Jugore. “Nuk kishin asnjë qëllim për të vizituar vendin.”

Grabitësit e dyqaneve kanë qenë të interesuar për artikuj relativisht të vegjël por të vlefshëm si kozmetika dhe elektronikë.

Rastet e zbuluara në aeroport janë hetuar shpejt nga oficerët në Doganat Finlandeze. Gjithashtu shqyrtimi i akuzave është kryer shpejt për të mundësuar ndjekjen e shpejtë të të dyshuarve.

“Këto raste janë hetuar brenda disa orësh”, tha Lindberg.

Prokurorët deri më tani kanë ngritur akuza të shpejtuara kundër më pak se një duzine personash të cilët janë kapur duke vjedhur dyqanet në aeroport, duke përdorur metodën e lartpërmendur. E drejta për të ngritur akuza të përshpejtuara kundër një të dyshuari është e rezervuar për rrethanat, kur ka arsye për të besuar se të dyshuarit mund të jetë e vështirë për t’i kapur më vonë.

Gjykatat e ligjit kanë nxjerrë vendimet e tyre për rastet si zakonisht, duke vendosur gjoba dhe burgime për vjedhësit e dyqaneve.

Lindberg i tha YLE se dënimet me burg mund të jenë maksimumi tre muaj të gjata në rastet që gjykohen me mungesën e të pandehurit. Nëse i dyshuari pajtohet me procedurën e përshpejtuar të ndjekjes penale, dënimi maksimal mund të jetë një burg me kusht prej gjashtë muajsh, edhe nëse i dyshuari mungon në procedurë.

Vjedhësit e dyqaneve, shkruan transmetuesi publik, kanë mbërritur në Finlandë nga pjesë të ndryshme të Evropës. Lindberg vlerësoi se nuk ka gjasa që trendi të vazhdojë më tej, pasi njohuritë për arrestimet dhe dënimet mund të kenë arritur në vende të tjera. Krimi në përgjithësi, megjithatë, pritet të rritet, pasi kufizimet e vendosura nga pandemia mbi udhëtimet lehtësohen dhe përfundimisht hiqen.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *