PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

I ftohti i jashtëzakonshëm. Paralajmërohen ngrica dhe përmbytje në mbarë vendin

,

Një fundjavë shumë e ftohtë ka nisur. Parashikuesi i motit në detyrë i Foreca, Ilkka Alanko, u tha gazetarëve pak pas orës shtatë të  mëngjesit të së shtunës se mbrëmë në pikat e matjes së fshatit Salla nën zero ishte -29.3.

– Nata e sotme do të jetë edhe më e ftohtë. Moti po bëhet gjithnjë e më i ftohtë. 40 gradë nën zero ka filluar të afrohet, thotë Alanko.

Krahasuar me muajin e vitit, kjo është një ngricë që ndodh rrallë.

Një paralajmërim për ngrica është lëshuar në të gjithë vendin për të dielën dhe të hënën. Sipas Institutit Meteorologjik Finlandez, stresi i të ftohtit ndërhyn në aktivitetet në natyrë dhe shumë njerëz me sëmundje të ndryshme kronike janë më simptomatikë se zakonisht.

Në shumë vende është lëshuar edhe paralajmërim për përmbytje. Bëhet fjalë për përmbytjet e lumejve.

– Ndërsa ngrica intensifikohet në të gjithë Finlandën, nivelet e ujit do të vazhdojnë të bien, por përmbytjet në pjesët e lumenjve pa mbulesë akulli janë të mundshme, thotë Qendra e Përmbytjeve në raportin e të situatës.

Lumi Hyyde ka rritur tashmë nivelet e ujit në nivel lokal në zonën nga Ostrobothnia Jugore në Kainuu dhe në lumin Kymijoki.

– Në Ähtäväjoki, Kymijoki, Kokemäenjoki dhe Oulujoki, vrapimet e ngrirjes do të vazhdojnë për të formuar një kuvertë akulli. Përveç kësaj, digat e koagulimit janë çmontuar në Sanginjoki dhe Savonia Veriore, për shembull.

Sipas Institutit Meteorologjik Finlandez, një digë koagulimi krijohet kur akulli i formuar në ujë mblidhet në fund të shtratit të lumit ose grumbullohet nën mbulesën e akullit, duke penguar rrjedhën e ujit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *