PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Inflacioni rritet me 3.2 përqind. Çmimet e ushqimeve dhe bulmetrave do të njohin rritje

, ,

Instituti Kombëtar i Statistikave tha sot se inflacioni, pra ndryshimi vjetor i çmimeve të konsumit, u rrit në 3.2 për qind në tetor. Në shtator, inflacioni ishte 2.5 për qind.

Çmimet e konsumit u rritën ndër të tjera nga çmimet më të larta për rinovimin e një banese, energjinë, benzinën ​​dhe naftën.

Rritja e çmimeve u ndikua pozitivisht më së shumti nga çmimet më të ulëta për tarifat e kujdesit për fëmijët, norma mesatare e interesit për kreditë e pronave të paluajtëshme, normat e interesit për kreditë konsumatore, etj.

Për indeksin, intervistuesit e Statistikave të Finlandës mbledhin 19,000 të dhëna çmimesh për pothuajse 400 mallra nga më shumë se 2,000 dyqane në mes të çdo muaji. Informacioni plotësohet me shitjet e regjistruara, të cilat japin të dhëna për rreth 5 milionë çmime. Përveç kësaj, rreth 1000 të dhëna për çmimet janë mbledhur në mënyrë centralizuar.

Sipas të dhënave paraprake nga indeksi i harmonizuar i çmimeve të konsumit, inflacioni i zonës së euros ishte 4.1 për qind në tetor, nga 3.4 për qind në shtator.

Indeksi i harmonizuar i çmimeve të konsumit nuk përfshin, ndër të tjera, banesat e banuara nga pronarët, lojërat e fatit dhe interesat për kreditë konsumatore dhe të tjera.

Vlerësimi i Eurostat për inflacionin në zonën e euros bazohet në të dhëna paraprake nga vendet anëtare dhe ecurinë e çmimeve të energjisë.

Ndërkohë prodhuesit e qumështit dhe produkteve të tij në Finlandë thanë sot se po ndeshen me një presion të madh për rritjen e çmimeve. Ata paralajmëruan se pas një rritje të lehtë në tetor, deri në fund të vitit çmimet do të rriten në mënyrë të konsiderueshme, për shkak edhe të ndikimit negativ që vjen nga Suedia.

Rritjet e kostos së transportit do të sjellë po kështu rritje të çmimeve të perimeve dhe frutava, pasi Finlanda eksporton shumicën e tyre. Por, sipas ekspertëve, kjo do të ndjehet më së shumti vitin e ardhshëm.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *