PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Ja si do të jetë shtetrrethimi, që ka ndarë më dysh qeverinë

,

Qeveria nuk arriti në një marrëveshje mbi kufizimet të martën, kështu që mund të ketë ndryshime në detajet e e ligjit përpara se projekt-ligji të paraqitet në parlament. Këshilli i Ministrave do të raportojë më hollësisht për përmbajtjen e propozimit nesër, të enjten.

Pas takimit me kryeministren Sanna Marin dhe anëtarët e koalicionit qveritar, krerët e opozitës thanë qartazi se nuk janë të bindur për masat ekstreme të kufizimit të lëvizjes.

Po kështu edhe grupet parlamentare të partive në qeveri kanë shprehur kritika dhe nuk kanë garantuar mbështetjen për kufizimet. Partia SocialDemokrate dhe Partia e Qendrës janë shprehur në favor të implementimit të shpejtë të kufizimeve, sipas rekomandimeve të ekspertëve. Grupet parlamentare të të Gjelbërve, Aleanca e Majtë dhe RKP do të diskutojnë sot në mbrëmje draftin e ligjit dhe do të formulojnë qëndrimet.

Projektligji i qeverisë për kufizimet e lëvizjes përmban edhe disa përjashtime.

Çfarë dotë jetë e ndaluar?

Lëvizja e lirë e njerëzve. Duhet arsye për të dalë nga shtëpia.

Këto gjëra do të lejohen

Ndalimi i lëvizjes përmban një listë të gjatë të përjashtimeve:

Ato lidhen, për shembull, me aktivitetet e jetës së përditshme, të ushqyerit, kujdesi shëndetësor, studimet dhe ndihmën për një të afërm, si dhe fitimin e jetesës.

Praktikisht do të thotë, se:

Në dyqan ushqimesh dyqan, ju mund të bëni pazar dhe të merrni gjërat e tjera të domosdoshme, të tilla si karburant për makinën tuaj.

Ju mund të shkoni në farmaci, bankë dhe zyrë postare.

Shëndeti

Lejohet trajtimi i çështjeve që kanë të bëjnë me shëndetin dhe kujdesin shoqëror, të tilla si vizita tek një mjek ose një takim tjetër i ngjashëm.

Jetesa dhe pasuritë

Ju gjithashtu mund të shkoni në punë, të drejtoni një biznes ose ndryshe të fitoni jetesën.

Pronarët mund të kujdesen për pronat, ndërtesat dhe makinat e tyre.

Përjashtimet lejohen gjithashtu si për kujdesin ndaj kafshëve ashtu edhe për aktivitetet në natyrë.

Trajnimi

Ju gjithmonë mund të merrni pjesë rregullisht në studime, pavarësisht nivelit: nga arsimi fillor në arsimin e lartë.

Pjesëmarrja në provimet e maturës, provimet e pranimit në universitete ose situata të tjera konkurimi janë gjithashtu të lejuara.

Shërbimi ushtarak vazhdon normalisht.

Kohë e lirë

Ju mund të shkoni në një shtëpi pushimi, jashtë qytetit ku banoni .

Ju mund të dilni jashtë dhe të bëni ecje me deri në dy persona të tjerë, duke respektuar distancën e sigurisë jashtë dhe në afërsi të shtëpisë.

Ende nuk dihet nëse këta dy njerëz nënkuptojnë të afërm apo njerëz jashtë familjes së tyre.

Fëmijët

Fëmijët nën moshën 14 vjeç (të lindur në 2008 dhe më vonë) mund të shkojnë jashtë dhe të luajnë me fëmijë të tjerë dhe të mbikëqyren nga të rriturit.

Ju mund ta takoni ose ndihmoni fëmijën tuaj, nëse nuk jetoni në një shtëpi me ta.

Ndihma për të afërmit

Kujdesi për një të afërm ose pjesëmarrja në varrimin e tij ose të saj lejohet. Ndihma për personat me aftësi të kufizuara është gjithashtu e lejueshme.

Të tjera

Hyrja dhe dalja nga Finlanda, pra udhëtimi, lejohet.

Ku do të jenë të detyrueshme?

Kufizimet e lëvizjes janë planifikuar për zonat më të rënduara të epidemisë për momentin, si në Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen dhe Turku. Kufizimet do të ishin gjithmonë të vlefshme për tre javë në të njëjtën kohë, pas së cilës ato mund të rinovohen.

Ligji që rregullon kufizimet e lëvizjes nuk mund të jetë në fuqi në ishullin autonom Åland.

Sipas informacionit të Yle, një ligj i veçantë do të përcaktojë ndalimin e lëvizjes dhe përjashtimet e tij, si dhe detyrimin e maskës. Dekreti i Qeverisë përsëri do të përcaktojë fushën në të cilën zbatohen kufizimet e lëvizjes dhe periudhën e vlefshmërisë së tyre.

Nëse qeveria paraqet projekt-ligjin e saj në Parlament të Enjten, kufizimet në lëvizje dhe detyrimi i maskës mund të hyjnë në fuqi rreth Pashkëve.

Maskë me detyrim

Kufizimet në lëvizje shoqërohen gjithashtu nga një detyrim i maskës, dmth. Një detyrim i maskës.

Të gjithë personat mbi moshën 13 vjeç (të lindur në 2007 ose më herët) duhet të mbajnë një maskë fytyre ose mbulesë gojore brenda dhe në automjete me njerëz të tjerë përveç atyre nga e njëjta familje.

Detyrimi për përdorim mund të hiqet për arsye shëndetësore.

Kush do të kontrollojë zbatimin e këtyre masave?

Kontrollet në kufizimet e lëvizjes dhe detyrimi i maskave janë përgjegjësi e policisë.

Kurdo që policia të ndalon dhe të pyet, duhet t’i jepet një shpjegim i destinacionit dhe qëllimit të lëvizjes.

Si ndëshkohen shkeljet e ligjit?

Ju mund të gjobiteni me 40 euro për lëvizjen pa maskë. Një gjobë mund të vendoset edhe për shkeljen e një kufizimi të lëvizjes, por shuma e saj nuk dihet.

Ndryshimet e mundshme?

Shtesat pritet të bëhen për çështje që lidhen me praktikimin e fesë, pra grumbullimin në ceremonitë e ndryshme fetare.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *