PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Ja si janë planet e qeverisë për heqjen graduale të kufizimeve

,

Qeveria do të mblidhet përsëri sot padite në selinë e saj dhe të diskutojë se si të fillojë rikthimin në normalitet pas përmirësimit të situatës së pandemisë

E ashtuquajtura strategji e daljes është përgatitur që nga fillimi i vitit. Në shkurt-mars, megjithatë, përgatitjet u vunë në pritje për shkak të përkeqësimit të situatës së sëmundjes.

Përgatitjet janë bërë kryesisht në grupet e ekspertëve të Kabinetit të Kryeministres dhe Ministrisë së Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë.

Në praktikë, bëhet fjalë për rendin në të cilin, koha dhe mënyra në të cilën kufizimet e vendosura mund të hiqen gradualisht duke mbajtur nën kontroll epideminë.

Drafti i strategjisë së daljes i marrë nga qeveria sot përmban vetëm vlerësime mujore se kur mund të hiqet ndonjë kufizim. Qeveria do të diskutojë sot më hollësisht kalendarin e mundshëm.

Më këtë situatë, fokusi kryesor në heqjen e kufizimeve do të jetë në qershor.

Sipas vlerësimeve, në korrik mund të ketë një situatë ku shumë kufizime do të jenë hequr dhe do të jetë e mundur të kalojmë një verë mjaft të zakonshme në Finlandë.

– Ne e shohim që përparimi i vaksinimeve dhe sezoni i ngrohtë do të ndihmojnë, kështu që kur të kalojmë në maj dhe qershor, do të mund të jetojmë shumë më normalisht sesa tani, tha kryeministrja Sanna Marin (sd) javën e kaluar.

Sidoqoftë, për Ilta-Sanomat vlerësohet se këtë vit nuk ka një kthim si në verën e 2019-ës, pasi disa kufizime do të duhet të ruhen gjatë gjithë verës.

Ilta-Sanomat tha javën e kaluar se strategjia e daljes ndjek parimin që duhet të bëhen përpjekje për të liberalizuar më parë kufizimet për fëmijët dhe për lejimin e aktiviteteve sportive në natyrë.

Aktualisht, plani i synuar për heqjen e këtyre kufizimeve është në maj.

Me fjalë të tjera, fëmijët dhe të rinjtë do të kthehen së pari në mësimin në klasa dhe aktivitetet e fëmijëve në natyrë do të hapen. Nga ana tjetër, aktivitetet në grup nuk do të lejohen menjëherë.

Mbyllja e plotë e restoranteve ka të ngjarë të hiqet në 18 Prill, por orari i punës dhe numri i klientëve të restoranteve do të rregullohen akoma më rreptësisht se zakonisht. Qeveria ka sugjeruar që në zonat më të këqija të sëmundjes, shërbimi mund të ndalojë që në orën 5 të pasdites dhe restorantet të mbyllin dyert e tyre në orën 6 pasdite. Projekt-ligji është ende duke u shqyrtuar nga Parlamenti.

Pas restoranteve, lokalet private të mbyllura aktualisht sipas nenit 58 g të Aktit të Sëmundjeve Ngjitëse ndoshta do të hapen. Sidoqoftë, kjo kohë nuk është akoma në prill, thuhet në artikullin e IS.

Në fund të Marsit, Ministria e Arsimit dhe Kulturës gjithashtu publikoi një udhërrëfyes se si do të lejohet organizimi i aktiviteteve masive.

Aktualisht, qëllimi është që në qershor, aktivitetet kulturore të mund të organizohen tashmë në një sallë të mbyllur, për sa kohë që organizatorët e tyre i caktojnë vendin e tij çdo spektatori dhe kufizojnë pjesëmarrjen në një maksimum prej 50 personash.

Sipas Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës, kushtet për këtë fazë të parë do të ishin që numrat e sëmundjeve të koronavirusit të binin në nivelet fillestare dhe shkalla e incidencës kombëtare të ishte më pak se 75.

Datat dhe oraret mund të ndryshojnë gjithashtu nëse situata e sëmundjes nuk përputhet fare me atë që pritej.

Autoritetet rajonale të shëndetësisë gjithashtu kanë një detyrim në të gjitha rrethanat t’u përmbahen kufizimeve kur është e nevojshme. Strategjia e daljes nuk ka për qëllim të zëvendësojë strategjinë hibride të qeverisë.

Ekzistojnë gjithashtu kufizime të incidencës në legjislacion që duhet të respektohen kur të hiqen kufizimet. Për shembull, rregullimi i restoranteve bazohet në një vlerësim të situatës së sëmundjes dhe heqja e kufizimeve duhet të jetë në përputhje me kushtet e përcaktuara me ligj.

Sipas IS, nuk ka mosmarrëveshje të mëdha midis partive qeverisëse në lidhje me strategjinë e daljes.

Partitë e opozitës janë ftuar të diskutojnë mbi strategjinë e daljes nesër, të enjten dhe më pas qeveria do të shpallë planin e saj.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *