PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Kërcënimi i luftës mund të rrisë edhe më çmimet e karburanteve

, ,

Lajmet për planet e Rusisë për të pushtuar Ukrainën në ditët në vijim i kanë ngritur çmimet e naftës së papërpunuar në nivele rekord.

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA) të premten ngriti shqetësime për kërcënimin e luftës, dhe në veçanti se si veprimi i mundshëm ushtarak i Rusisë mund të rriste edhe më shumë çmimet e larta të karburanteve.

Rusia është një nga vendet më të mëdha prodhuese të naftës në botë dhe nëse situata në Ukrainë përshkallëzohet, mund të shkaktojë ndërprerje të furnizimit me naftë, gjë e cila do të rriste më tej çmimet e energjisë.

Çmimi për fuçi i klasës referencë Brent të Detit të Veriut u rrit në 94,44 dollarë të premten. Një fuçi është e barabartë me rreth 159 litra. Ky çmim është më i larti në tetë vjet, raporton Helsingin Sanomat.

Çmimi i karburantit në Finlandë është rritur tashmë me një ritëm të jashtëzakonshëm që nga fillimi i shekullit të 21-të, pjesërisht për shkak të shtrëngimit të taksave.

Edhe çmimi i konsumit të benzinës ndjek çmimin e naftës.

Të martën, HS raportoi se çmimi i benzinës në Finlandë ishte rritur me pothuajse 30 për qind gjatë vitit të kaluar. Kjo rritje e fundit e çmimit bazohet më shumë në rritjen e taksave sesa në koston reale të karburanteve.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *