PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Këshilla. Lufta?!! Sa para duhet të mbajmë në shtëpi? A duhen llogari në dy banka të ndryshme

, , , ,

Pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia, situata e politikës së sigurisë në Finlandë ka ndryshuar gjithashtu. Është folur se si të gjithë duhet të përgatiten nëse lufta zgjerohet dhe sulmet kibernetike ndaj Finlandës dhe bankave, për shembull, bëhen më të zakonshme.

Ka një kujtesë për krijimin e rezervave ushqimore në shtëpi, por edhe nevojën për të mbajtur para jashtë bankës. Por sa para duhet të mbajmë në shtëpi?

Juha Beurling-Pomoell, Sekretar i Përgjithshëm i Shoqatës së Konsumatorëve, mendon se:

– Ia vlen të zgjidhni shumën që konsumoni normalisht, dhe të mendoni se çfarë do të ndodhte nëse e gjithë infrastruktura e pagesave dixhitale do të paralizohej. A do të mjaftonin paratë për një javë, për shembull?

Sulmi rus trembi shumë vetë dhe disa bankomate u boshatisën menjëherë. Megjithatë, rritja e papritur e përdorimit të parave të gatshme u ndikua me sa duket edhe nga pushimet e skijimit dhe lehtësimi i kufizimeve të koronës.

Beurling-Pomoell thotë se shumat e mëdha mund të tërheqin hajdutët, ndaj në shtëpi, paratë duhet të mbahen në një vend të mbyllur. Kontaktoni kompanitë e sigurimeve, nëse siguracioni do të të rimbursojë nëse paratë digjen apo vidhen.

Beurling-Pomoell nuk beson se paratë në banka do të humbasin. Ai kujton mbrojtjen e depozitave që siguron paratë në llogari deri në 100 mijë euro. Prandaj, shuma maksimale është specifike e çdo banke, dmth nëse ke më shumë para se 100 mijë, ia vlen t’i depozitosh në banka të tjera.

– Është shumë hipotetike që bankat në Finlandë do të falimentonin, shton ai.

Shoqata e Konsumatorëve këshillon që, nëse është e mundur, klienti duhet të ketë llogari bankare dhe ID bankare nga dy banka, në rast se shërbimet e njërës bankë bllokohen për një arsye ose një tjetër. Në këtë rast, qytetari është në gjendje jo vetëm të tërheqë para, por edhe të përdorë shërbimet dixhitale, të cilat regjistrohen me ID bankare.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *