PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Këtë javë, Finlanda do të ketë 80 për qind të qytetarëve të vaksinuar

, ,

Mbulimi i vaksinimit prej 80% arrihet në Finlandë gjatë kësaj jave në 1-2 ditë.

– Për dozën e dytë, mbulimi me vaksinim është 79 për qind dhe ka gjasa të kalojë 80 për qind në ditët në vijim, ndoshta që nesër, komentoi kryemjeku Otto Helve nga Departamenti i Shëndetësisë dhe Mirëqenies.

Helve foli të enjten për një rishikim të kufizimeve nga THL dhe Ministria e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë (STM).

Deri më sot, shtatë rrethe spitalore kanë arritur 80 për qind mbulim vaksinimi. Mbulimi me vaksina është të paktën 75 për qind në të gjitha rrethet spitalore.

Më herët gjatë javës, Mika Salminen, Drejtoreshë e Departamentit të Sigurisë Shëndetësore të THL, përshkroi për IS se 80 për qind “ka më shumë rëndësi simbolike sesa praktike”. Sipas vlerësimit të Salminen, një jetë normale mund të jetohet në Finlandë më së voni në pranverë.

Sipas Helve, vlen të kujtohet se arritja e kufirit të mbulimit të vaksinimit prej 80% nuk ​​reflektohet në vetvete në tablonë epidemike.

– Në të njëjtën mënyrë kemi incidencë shumë të lartë tek të pavaksinuarit, në varësi të grupmoshës. Kemi ende situatën që ata që trajtohen për koronavirusin në kujdesin spitalor më shpesh nuk marrin një seri të plotë vaksinash. Gjithnjë e më shumë kemi reparte të kujdesit intensiv të ngarkuar nga ata pacientë që janë të pavaksinuar.

Sipas kryemjekut, situata nuk do të ndryshojë as nesër dhe as gjatë ditëve dhe javëve në vijim. Prandaj, objektivi për mbulimin e vaksinimit është dukshëm më i lartë se 80%.

Sipas ekspertit kryesor të STM Liisa-Maria Voipio-Pulk, një rikthim i plotë në periudhën e para koronavirusit nuk ka gjasa.

– E kuptoj që gjithnjë e më shumë ekspertë janë të mendimit se ky koronavirus do të udhëtojë përgjithmonë nëpër botë me një grup infeksionesh respiratore me shumë viruse të tjera dhe gradualisht mund të hyjë në një cikël të ngjashëm me gripin, për shembull, dhe se këto vaksina do të nevojiten për të paktën disa vite. Nëse mendojmë për pamjen e madhe dhe afatgjatë, duket se nuk do të vijmë në një rikthim të plotë në situatën që kishim përpara pandemisë së koronavirusit, tha Voipio-Pulkki në konferencën për shtyp.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *