PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Këtë vit pronarët e shtëpive do të paguajnë më shumë për mirëmbajtjen

, ,

Shoqata e Pasurive të Paluajtshme paralajmëron pronarët e shtëpive për rritjen e kostove të banesave. Rritja më e keqe e çmimeve ka të ngjarë të godasë kuletat e pronarëve të banesave në qytetin e Helsinkit.

Sipas Shoqatës së Pasurive të Paluajtshme, kostot totale të mirëmbajtjes së kompanive të banesave mund të fryhen këtë vit, veçanërisht nga rritja e çmimit të ngrohjes qendrore.

Rritja më e madhe me këto perspektiva do të jetë për një shoqatë banesash me ngrohje qendrore në Helsinki. Atje, rritja e kostove totale të kujdesit mund të jetë deri në pesë përqind. Kjo do të thotë një rritje prej rreth 20 euro në muaj për një apartament 60 metra katrorë, thotë për Talouselämä, Juho Järvinen, ekspert financiar dhe tatimor i Shoqatës së Pasurive të Paluajtshme.

Në rastin e një apartamenti më të madh, theksi është gjithashtu më i madh. Sipas Järvinen, një apartament familjar prej rreth njëqind metrash katrorë në një kompani banesash me qendër në Helsinki mund të kushtojë pothuajse 30 euro më shumë.

– Shifra është llogaritur me një rritje prej rreth 5%. Meqenëse është e mundur që rritja të kalojë shpejt, shuma është të paktën në atë kategori.

Helen Oy, një grup energjetik në pronësi të qytetit të Helsinkit, ka njoftuar rritje të mprehtë të çmimit të ngrohjes qendrore.

Helen tha nëntorin e kaluar se çmimi i ngrohjes qendrore për klientët konsumatorë do të rritet me një total prej 15 për qind këtë vit për stinët e dimrit, pranverës dhe verës.

– Rritja e çmimit për kompanitë e banesave dhe klientët e korporatave është disa pikë përqindje më e lartë, për shkak të peshës më të lartë të tarifave të energjisë së konsumatorëve në çmimin total, thuhet në faqen e internetit të Helen.

Sipas Järvinen, rritjet e ngrohjes qendrore mund të jenë të mundshme në kompanitë e banimit të vendosura në qytete të tjera, megjithëse në një shkallë më të vogël.

– Presionet në rritje janë më të mëdha ku kompanitë e energjisë përdorin naftë, qymyr, gaz natyror ose torfe për prodhimin e nxehtësisë.

Sipas Järvinen, rritje më të vogla kanë ndodhur gjithashtu në Tampere, Espoo dhe Kuopio, për shembull.

Rritja e kostove të menaxhimit zakonisht kalohet në tarifat e menaxhimit të paguara nga aksionarët.

– Sigurisht që situata varet nga gjendja financiare e shoqatës së banesave. Nuk këshillohet të harxhosh tërësisht paratë që janë në arkën e shoqatës së banesave, pra shpesh duhet të rrisësh tarifat.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *