PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Kokoomus e gatshme për koalicion me ekstremistët e Perussuomalainen

,

Kryetari i Partisë së Koalicionit, (Kokoomus) Petteri Orpo thotë se partia është e gatshme të negociojë një partneritet qeveritar me të gjitha partitë, përfshirë finlandezët bazë, nëse qeveria bie pas zgjedhjeve vendore.

Duke folur para gazetarëve në një takim të këshillit të partisë të Shtunën, Orpo shpjegoi ndryshimin e qëndrimit ndaj partisë ekstremiste të Finlandezëve të Vërtetë (Perussuomalainen).

Në sondazhin më të fundit të Yle, në prag të zgjedhjeve lokale , Partia e Koalicionit është rritur të jetë partia më e popullarizuar dhe Perussuomalainen e dyta pas SDP.

– Që nga vera e vitit 2017, shumë ujë ka rrjedhur në lumin Aura. Ata qartazi duan të hyjnë në qeveri një ditë, tha Orpo.

Perussuomalainen që drejtoheshin nga Jussi Halla-aho nuk ishin të ligjshëm në 2017 për Orpo dhe kryeministrin e atëhershëm Juha Sipilä (në qendër).

Sipas Orpo, në atë kohë u pa që nuk do të ishte e mundur të zbatohej programi qeveritar i Sipilä, i cili është i rëndësishëm për Partinë e Koalicionit.

– Ka dallime të mëdha midis partive tona, politika evropiane për shembull. Asgjë në vetvete nuk ka ndryshuar, tha Orpo të Shtunën.

Orpo hedh poshtë idenë se Perussuomalainen, të cilët kanë rritur me shpejtësi mbështetjen e tyre, do të ishin të pranueshëm për Partinë e Koalicionit me çdo çmim.

Perussuomalainen janë, në parim, kritik ndaj BE-së, Partia e Koalicionit njihet si pro-BE.

– Finlanda është anëtare e BE, dhe është gjëja e parë që një qeveri me një koalicion as nuk mund të mendojë, për shembull, diferencën në qëndrimin ndaj Euro.

Orpo dëshiron që rezultati i zgjedhjeve komunale të çojë në përmbysjen e qeverisë së majtë.

– Do të doja që kjo qeveri e majtë të rrëzohej, thotë Orpo, duke mos e mohuar mundësinë e negociimit për një qeveri të përbashkët edhe me Partinë e Qendrës dhe Partinë Social Demokrate që udhëheqë qeverinë aktuale. PSD moderne, thotë ai, është zhvendosur shumë në të majtë. Gatishmëria për të negociuar është ende e hapur në atë drejtim gjithashtu, pasi vendi ka nevojë për një qeveri me shumicë funksionale, tha Orpo.

Gjithsesi Orpo dyshon në dëshirën e Qendrës për të lënë qeverinë e Sanna Marin, por një rezultat i dobët të zgjedhjeve mund të krijojë kushte të tjera.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *