PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Koronavirusi sëmur mjekët dhe infermieret. Rreth 10 përqind janë në karantinë

,

Përhapja e shpejtë e koronavirusit ka rritur ndjeshëm pushimet mjekësore të punonjësve të kujdesit social dhe shëndetësor në zonën metropolitane të Helsinkit. Aktualisht, më shumë se 10 për qind e punonjësve në sektorin e shërbimeve sociale në Vantaa dhe Helsinki mungojnë në punë, qoftë të sëmurë ose në karantinë.

Mediat pyetën vendimmarrësit në Helsinki, Espoo dhe Vantaa sesi qytetet janë përgatitur për rritjen e mungesave të shkaktuara nga korona.

Rreth 12 përqind e punonjësve të kujdesit shëndetësor dhe social të qytetit të Helsinkit mungojnë tani për shkak të sëmundjes ose karantinës. Megjithatë, gjendja ndryshon sipas shërbimit dhe njësisë.

Juha Jolkkonen, Zëvendës President i Kujdesit Social dhe Shëndetësor, thotë se numri është rreth dyfishi i normales.

– Mungesat filluan të rriteshin gradualisht që në dhjetor. Nuk ka pasur rritje të konsiderueshme që nga java e kaluar, thotë Jolkkonen.

Sipas Jolkkonen, mungesat e punonjësve të kujdesit social dhe shëndetësor mund të rriten në javët në vijim nëse situata epidemike përkeqësohet. Qyteti është i përgatitur për të siguruar shërbimet urgjente dhe të nevojshme si dhe ecurinë e vaksinimeve.

“Ne kemi rekrutuar edhe zëvëndësues dhe staf të përkohshëm në mënyra të ndryshme, si dhe kemi shtuar numrin e studentëve të mjekësisë dhe infermierisë në pozicione të ndryshme, sigurisht nën drejtimin dhe mbikëqyrjen e stafit të mjaftueshëm dhe të kualifikuar”, thotë Jolkkonen.

Rreth 11–13 për qind e punonjësve të kujdesit social dhe shëndetësor të qytetit të Vantaas aktualisht mungojnë. Nënkryetari i bashkisë Timo Aronkytö vlerëson se numri i mungesave do të rritet disi në javët në vijim.

– Ne po përgatitemi për transferimin e personelit për detyra kritike, thotë Aronkyto.

Markus Paananen, Drejtor i Shërbimeve Shëndetësore në qytetin e Espoo, thotë se tani ka shumë më shumë mungesa se zakonisht, veçanërisht në shërbimet për të moshuarit.

“Shumica prej tyre janë të sëmurë, por mungesat sipas ligjit të sëmundjeve ngjitëse janë rritur gjithashtu rreth fundit të vitit”, thotë Paananen.

Paananen vlerëson se numri i mungesave do të mbetet jashtëzakonisht i lartë në të ardhmen e afërt. Qyteti është i përgatitur të sigurojë shërbime kritike përmes transferimeve të stafit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *