PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Korrupsion masiv me blerjet e pajisjeve të pastrimit. Policia heton 180 raste në mbarë Finlandën

, ,

Policia dyshon se një kompani që shiste kimikate industriale dhe solucione pastrimi dhe një kompani e lidhur me të iu kanë dhënë ryshfete zyrtarëve në të gjithë Finlandën, si pajisje elektronike të konsumit, telefona celularë, kompjuterë dhe karta krediti.

Të mërkurën, policia njoftoi se kishte përfunduar një hetim paraprak për një vepër korrupsioni jashtëzakonisht të madhe në kushte finlandeze. Policia dëgjoi rreth 180 persona të dyshuar për krime në 180 raste, nga të cilët rreth 80 raste iu kaluan prokurorisë.

Një hetim paraprak për veprat penale të ryshfetit filloi në vitin 2020 mbi bazën e gjetjeve nga një kontroll tatimor dhe një raport i likuidimit të falimentimit. Hetimi paraprak është fokusuar në vitet 2010–2019, thuhet në komunikatën e Policisë së Helsinkit.

Të gjitha departamentet e policisë finlandeze kanë marrë pjesë në zbardhjen e spirales së korrupsionit. Sipas policisë, rastet janë shpërndarë në mënyrë të barabartë në të gjithë Finlandën.

Nga jashtë në Finlandë

Sipas policisë, disa nga rastet janë dënuar dhe disa janë trajtuar edhe në publik. Svenska Yle tha në shkurt se në qendër të një hetimi penal ishte Global Group Finland Oy, një kompani e falimentuar në vitin 2019.

Sipas policisë, ndër vite, kompania e pastrimit ka bërë dhurata të pajustifikuara për individë që kanë bërë blerje kimikatesh industriale dhe agjentë pastrimi për llogari të kompanive dhe komuniteteve të ndryshme.

Kompania ka pasur mijëra klientë, duke përfshirë kompani finlandeze dhe entitete publike komunale. Shitjet e kompanisë tjetër nën hetim, përfshirë vlerën e TVSH-së, kanë qenë afërsisht 19 milionë euro.

Shitësit e kompanisë kanë punuar kryesisht jashtë vendit, nga ku puna e shitjes është kryer si shitje telefonike drejt Finlandës. Në lidhje me porosinë, përfaqësuesit të klientit i është ofruar një dhuratë, vlera e së cilës është rritur me rritjen e vlerës së porosisë.

Pas kësaj, produkti i porositur dorëzohet në adresën e klientit, dhe dhurata në shtëpinë e përfaqësuesit të klientit. Në total, kompania ka shpenzuar më shumë se dy milionë euro për blerje dhuratash gjatë veprimtarisë së saj.

– Dhuratat ishin zakonisht pajisje elektronike për argëtim në shtëpi, telefona celularë, kompjuterë dhe karta dhuratash që kompania i bleu nga kompani finlandeze. Sipas policisë, disa nga klientët kanë mundur të ndikojnë në përmbajtjen e dhuratës që u është bërë dhe të zgjedhin një produkt që u pëlqen nga oferta e tregtisë elektronike vendase, thotë drejtori i hetimit, Ismo Siltamäki nga Policia e Helsinkit. një deklaratë për shtyp.

Vepra të shumta kriminale

Vlera e një dhurate individuale ka variuar nga 50 euro deri në mijëra euro.

– Disa agjentë kanë marrë dhurata prej vitesh, dhe disa agjentë dyshohet se kanë marrë dhurata me vlerë mbi 20 mijë €, dhe më së shumti deri në rreth 30 mijë euro.

Dy persona, të cilët sipas policisë kanë qenë përgjegjës për veprimtarinë e kompanive, dyshohen se kanë dhënë ryshfetet.

Sipas përfaqësuesve të kompanive që kanë dhënë dhuratat, këto janë dhurata të lejuara të abonentëve.

Mirëpo, policia përmes një komunikate thekson se marrja e dhuratave të tilla do të rezultojë gjithmonë me gjoba për zyrtarin.

– Në shumë raste, personat që kanë marrë ryshfet janë njerëz të thjeshtë, veprimet e të cilëve kanë cenuar marrëdhënien konfidenciale ndërmjet punonjësit dhe punëdhënësit privat.

Sipas policisë, në disa raste, abuzuesit e dyshuar kanë humbur edhe vendin e punës.

– Në disa nga rastet e shfaqura, punëdhënësit kanë deklaruar se porositë e bëra nga agjenti kanë qenë krejtësisht të panevojshme dhe kanë shkaktuar dëme të konsiderueshme financiare për punëdhënësit. Përveç sanksioneve penale, një person që ka marrë ryshfet mund të humbasë punën e tij ose të saj dhe kështu të shkaktojë dëm për familjen dhe të afërmit e tij ose të saj, kujton Siltamäki.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *