PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Kryeeksperti finlandez i Vaksinimeve kundër vaksinimit të detyrueshëm

, ,

Profesor Ville Peltola, kryetar i Grupit Kombëtar të Ekspertëve të Vaksinimit (KRAR), profesor në Universitetin e Turkut, nuk e mbështet bërjen e detyrueshme të vaksinave kundër koronavirusit në Finlandë në një intervistë me Yle.

Peltola beson se mbulimi i vaksinave duhet të rritet me mjete të tjera.

– Do të doja të mos më duhej të shkonim në detyrim. Duhet të kuptohet se vaksinat janë në dobi të njerëzve dhe masat shtrënguese duhet të jenë zgjidhja e fundit. .

Në shumë vende evropiane, vaksinat e detyrueshme tashmë janë përshkruar për një pjesë të popullsisë. Sipas Presidentes së Komisionit të BE-së, Ursula von der Leyen, duhet t’i kushtohet vëmendje bërjes së detyrueshme të vaksinimit kundër koronavirusit në të gjithë BE-në.

Peltola thotë se detyrimi për të vaksinuar shkakton konfrontim, kontradikta dhe mosbesim. Ai mendon se përdorimi më i gjerë i pasaportës së koronavirusit është një nxitje e mirë. Në mënyrë të ngjashme, marrja e një vaksine duhet të lehtësohet sa më shumë që të jetë e mundur, prandaj pikat e përkohëshme të vaksinimit janë një shembull i mirë.

– Po, mendoj se tani që koronavirusi po qarkullon kaq shumë, shumë që kanë hezituar të marrin vaksinën kanë vënë re se rreziku për t’u infektuar është i lartë, mendon Peltola.

Peltola pajtohet me vlerësimet se njerëzimi do të mësojë të jetojë me koronavirusin. Ai nuk dëshiron të shkojë më tej për të parashikuar situatën pranverën apo verën e ardhshme.

– Varianti Omikron shkakton pasigurinë e vet, nuk dihet shumë për të për momentin. Thjesht duhet të shohim përpara, dhe janë vaksinat ato që janë çelësi për të arritur në situatën më normale, thotë ai për Yle.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *