PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Kryeministrja Marin flet pasi parlamenti rrëzoi ligjin e ndalim-qarkullimit

,

Qeveria socialdemokrate e Kryeministrit Sanna Marin është në një situatë të re kur kufizimet në lëvizje të propozuara nga qeveria rezultuan të jenë në kundërshtim me Kushtetutën. Qeveria pranon që ka marrë një goditje.

Përmbysja e një ligji brenda javës që propozohet, në mes të një epidemie, është pengesa më e madhe për veprimet kundër virusit të qeveritsë deri më tani.

Yle i kërkoi Kryeministres një intervistë, por Sanna Marin iu përgjigj pyetjeve me shkrim.

– Si Kryeministër, qëndroj prapa propozimeve të qeverisë dhe vlerësoj punën që zyra jonë po bën në një situatë shumë të vështirë dhe nën një presion të vështirë të kohës, i përgjigjet Marin pyetjes se cila është përgjegjësia e tij politike për situatën.

Komiteti Kushtetues beson se projekt-ligji është jo i përshtatshëm për situatën dhe i hapur për interpretim, ndaj edhe të mërkurën në mbrëmje qeverisë iu desh të tërhiqte projekt-ligjin e saj nga parlamenti.

Duhet të jetë e mundur të vlerësohen efektet më nga afër

Qeveria u udhëzua nga Komiteti Kushtetues për të synuar kufizimet nga ku dihet se vjen edhe përhapja e sëmundjes: takimet private, grumbullimet e mëdha dhe parandalimin e infeksioneve në dyqane, për shembull.

Tani qeveria do të zbulojë nëse është e mundur të aplikohen vendime të tilla.

– Tjetra, ne do të vlerësojmë nëse ka kushte për paraqitjen e një propozimi në Parlament për të kufizuar kontaktet e ngushta duke ndaluar festat private dhe takimet, dhe në çfarë kohe mund të paraqitet propozimi.

Marin thotë se THL duhet të vlerësojë nëse efektet mund të llogariten apo modelohen me saktësi. Përndryshe, do të jetë e vështirë të demonstrohet efektiviteti i legjislacionit.

– Efektiviteti, nga ana tjetër, lidhet me vlerësimin, nëse ligji është i nevojshëm dhe proporcional.

Sidoqoftë, kufizimi i mbledhjeve dhe blerjeve nuk do të ishte plotësisht në përputhje me atë që qeveria synonte në propozimin e mëparshëm. Nëse njerëzit do të takoheshin sa më pak të jetë e mundur, ata nuk do të merrnin infeksione, madje edhe nga burime të panjohura të infeksionit.

Çfarë lejohet në shtëpi, kush mund të jetë atje?

Kufizimi i takimeve do të nënkuptojë ndalimin e grumbullimeve private, bashkimet familjare, festat në shtëpi, pazaret në qendrat tregtare dhe vende të ngjashme.

Ministria e Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë dhe Zyra e Kryeministrit kanë rezerva në lidhje me propozimin. Nuk ia vlen të miratohet diçka që do të përplaset përsëri me Kushtetutën.

– Ndalimi i ngjarjeve dhe takimeve private paraqet gjithashtu sfida të rëndësishme për të drejtat themelore dhe kushtetuese, pasi do të ishte e nevojshme të rregullohej me ligj fakti që, për shembull, nuk duhet të grumbulloheni në shtëpi dhe kush nuk duhet të jetë atje.

Projektligji i mëparshëm u rrëzua edhe pse kishte hollësi për te gjitha përjashtimet. Ekziston rreziku që edhe në një projektligj të ri, për shembull, marrëdhëniet e dikujt brenda shtëpisë do të përplaseshin me të drejtat kushtetuese.

– Pra, ne duhet të peshojmë çështjet që lidhen me lirinë në shtëpi dhe privatësinë e njerëzve, të cilat janë një temë tepër e ndjeshme. Pyetja është si mund të zbatohet një ndalim i mundshëm dhe çfarë lloj dënimi do të rezultojë nga shkelja e ndalimit.

Komisioni për Çështjet Kushtetuese e konsideroi të mundshme që policia të vizitonte dyert e njerëzve për të kontrolluar ata që ishin brenda. Qeveria mendon se kjo tingëllon e vështirë të realizohet.

Kufizimi i blerjeve në dyqane nuk është gjithashtu i lehtë, pasi atëherë duhet të jetë e mundur të përcaktohet se cilat dyqane nuk janë të nevojshme ose si do të kufizohej numri i klientëve. Në propozimin e saj të mëparshëm, qeveria u përpoq ta zbatonte këtë duke bllokuar hyrjen në dyqane.

Sipas ekspertëve kushtetues, mbyllja e dyqaneve që nuk shesin produkte jetike mund të jetë e mundur, megjithëse e vështirë.

“Shkelja më e madhe e të drejtave themelore të finlandezëve” apo mbrojtja e jetës?

Komiteti Kushtetues nuk ishte pro propozimit të qeverisë javën e kaluar, të paktën në situatën aktuale të sëmundjes. Sidoqoftë, kjo nuk përjashton mundësinë që lëvizja në Finlandë nuk do të mund të kufizohet në asnjë situatë.

Lëvizja u kufizua pranverën e kaluar, kur Uusimaa u izolua në bazë të Ligjit të Emergjencave.

– Kufizimet në lëvizje janë gjithashtu një normë që tashmë ekziston në Ligjin e Emergjencave, dhe bazuar në këtë, ne vlerësojmë se është e mundur të sjellim rregullore të ngjashme në Parlament. Në disa vende evropiane, lëvizja është kufizuar gjatë pandemisë.

Qeveria propozoi një nga shkeljet më të mëdha të të drejtave themelore të Finlandës, e bëri atë me nxitim dhe propozimi goditi murin, sipas një prej ekspertëve kushtetues.

– Qeveria ka për detyrë të mbrojë të drejtën kushtetuese të qytetarëve për jetë dhe kjo është arsyeja kryesore pse u bë projektligji, mbron Marin.

Sipas mendimit të Komisionit për Çështjet Kushtetuese, kufizimi ishte tepër i paargumentuar dhe masiv, pasi synonte kufizimin e lëvizjes së të gjithëve, megjithëse me përjashtime të shumta që i nënshtroheshin interpretimit.

“Nuk i bihet murit me kokë”

Nuk ishte e lehtë për Marin që qeveria e tij të mblidhej pas propozimit të kufizimit të lëvizjes. Vetë Marin ka bërë presion për kufizimet në lëvizje, dhe ato ishin përgatitur kryesisht në zyrën e saj.

Aleanca e Majtë ishte më e forta kundër, kishte gjithashtu mjaft për të diskutuar Partine e minoritetit Suedez dhe të Gjelbrit. Në fund, për shembull, Paavo Arhinmäki, kryetari i grupit të Aleancës së Majtë, mbështeti refuzimin e propozimit në Komisionin për Çështjet Kushtetuese.

Politikisht, qeveria duhet të mblidhet përsëri. Ajo gjithashtu nuk ka më mundësi të shpenzojë kohë dhe energji në një performancë që do të godiste përsëri në mur, spekulojnë burimet e qeverisë. Sidoqoftë, sipas THL, epidemia është akoma në sulm dhe sëmundja duhet të mundet.

Gjatë Pashkëve, zyrtarët e qeverisë do të zbulojnë se çfarë të bëjnë tjetër për të frenuar epideminë. Ministrat do të diskutojnë situatën në fillim të javës së ardhshme.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *