PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Kryeministrja Marin sqaron planet e Finlandës për sigurinë dhe NATO-n

, ,

Kryeministrja e Finlandës Sanna Marin në një takim me gazetarët tha se pozicioni i Finlandës për anëtarësimin në NATO do të bëhet më i qartë gjatë javëve të ardhshme me prezantimin në parlament të një raporti të ri të qeverisë mbi politikën e jashtme dhe të sigurisë.

“Personalisht, e konsideroj shumë të rëndësishme që të kemi mundësinë të diskutojmë sigurinë në tërësi”, u përgjigj Marin. Ajo shtoi se e konsideron të rëndësishme që partive politike t’u jepet mundësia të formojnë qëndrimin e tyre.

Marin tha se qëllimi tani është të ndërtohet një konsensus kombëtar, një vizion, duke përfshirë çështjet e NATO-s. Këtë pranverë do të ketë një debat, por ajo nuk ishte e gatshme të parashikonte se kur do të merret një vendim. Kryeministri tregoi se deri më tani nuk ka pasur asnjë diskutim zyrtar për thirrjet për një referendum të NATO-s.

Kur u pyet për reagimet e Rusisë ndaj një oferte të mundshme në NATO, Marin theksoi se Finlanda i merr vendimet e saj në mënyrë të pavarur. Megjithatë, ndikimi, cilido qoftë vendimi, do të vlerësohet gjerësisht.

Ajo u tha gazetarëve se sanksionet e reja të BE-së kundër Rusisë do të vijnë dhe zbrazëtirat në sanksionet aktuale po shikohen. Në muajt e ardhshëm, ndikimi ekonomik i sanksioneve do të godasë Rusinë me forcë të plotë, shtoi ajo.

Sot, Marin do të udhëtojë për në Paris për një takim jozyrtar dy-ditor të liderëve të BE-së, i fokusuar në situatën në Ukrainë. Pikat në axhendë pritet të përfshijnë forcimin e aftësive mbrojtëse të BE dhe reduktimin e varësisë nga energjia.

“Personalisht, e konsideroj shumë të rëndësishme që e gjithë BE-ja të jetë në gjendje të shkëputet nga energjia ruse sa më shpejt të jetë e mundur”, tha Marin.

 

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *