PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Kryeqyteti Evropian i Kulturës: Tampere garon me Oulu dhe Savonlinna

, ,

Qyteti Tampere në Finlandën Jugore, i cili njihet si kryeqyteti i saunës në botë, ka bërë një aplikim për titullin e Kryeqytetit Evropian të Kulturës në 2026.

Qyteti, së bashku me 19 komuna në rajonin e Pirkanmaa, do të organizojë një program kulturor që është zhvilluar në bashkëpunim me 150 partnerë ndërkombëtarë.

Programi Tampere26 do të përfshijë një larmi projektesh të vogla, si dhe në shkallë të gjerë, që janë mbledhur nga mbi 1000 propozime, nga aktivitetet që fillojnë me skateboardin deri në hapjen e një muzeu arti.

Tampere26 ka një buxhet operativ prej 53,18 milion euro për një periudhë shtatë vjeçare (2021-2027). Një grup ekspertësh evropianë do të përzgjedhin midis Tampere, Oulu dhe Savonlinna dhe do të shpallin fituesin e titullit më 2 qershor 2021.

Nismat e suksesshme të Kryeqytetit Evropian të Kulturës kanë krijuar aktivitet ekonomik 8-12 herë më të madh brenda zonave të tyre ekonomike krahasuar me përpjekjet e vetë qytetit. Statusi do të rrisë numrin e vizitorëve me 10-15 përqind gjatë vitit aktual të ngjarjes, dhe numri i vizitorëve zakonisht do të qëndrojë në një nivel të lartë për një kohë të gjatë ose edhe përgjithmonë.

Nga Finlanda, si kryeqytete të Kulturës Europiane janë përzgjedhur Helsinki në 2000 dhe Turku në 2011.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *