PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Kujdes kur postoni fotot e fëmijëve në internet. Mund të keqpërdoren

, ,

Grupi i të Drejtave të Fëmijëve “Save the Children” ka paralajmëruar një trend të ri shqetësues ku imazhet e zakonshme të fëmijëve të shpërndarë në platformat në internet redaktohen dhe u jepet një kontekst seksual. OJQ-ja nënvizoi fenomenin, i cili është bërë gjithnjë e më i zakonshëm në vendet Nordike, në një njoftim për shtyp.

Prindërit, dhe herë pas here edhe vetë fëmijët, shpesh postojnë fotografi të të miturve në një mjedis neutral, jo-seksual në mediat sociale. Këto zakonisht synojnë të shikohen vetëm nga miqtë ose anëtarët e familjes. Sidoqoftë, ato mund të shkarkohen dhe redaktohen lehtësisht edhe nga një palë e tretë.

Pasi imazhet të jenë manipuluar për të përfshirë përmbajtje të re, të seksualizuar, ato ndahen në faqet pornografike dhe platformat e tjera. Sipas Pauliina Sillfors, një ekspert në “Save the Children” Finland, është e vështirë të vlerësosh se sa i përhapur është fenomeni, pasi nuk është hulumtuar ende si duhet.

“Save the Children” Finlanda ka marrë disa raporte në lidhje me materiale të këtij lloji përmes shërbimit të saj në internet, i cili mundëson këshilla anonime rreth shfrytëzimit seksual të fëmijëve. Sillfors thekson se zbulimi që imazhi i tyre është përdorur në një kontekst seksual mund të ketë efekte shkatërruese në shëndetin mendor dhe mirëqenien e fëmijës.

Çështja u shfaq për herë të parë në një botim nga Save the Children Danimarkë. Organizata paralajmëron që ndërsa shumica e të miturve janë të sigurt në internet dhe jo të gjitha fotografitë e shpërndara redaktohen dhe u jepet një kontekst seksual, është e rëndësishme të vendosni përparësi për të drejtën e fëmijës për privatësi kur ndani ndonjë informacion ose imazh në internet.

“Sharenting” – termi i përdorur për të përshkruar zakonin e prindërve që postojnë përmbajtje në lidhje me jetën e fëmijës së tyre në internet – është bërë një praktikë gjithnjë e më popullore dhe një temë debati për botimet në internet, me shumë që tregojnë rreziqet që paraqet për sigurinë e fëmijëve./HT

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *