PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Kur fillon vaksinimi i 16 – 30 vjeçarëve. Ja parashikimet për qytetet kryesore

,

Më shumë se një në tre finlandezë tani ka marrë dozën e parë të vaksinës kundër koronavirusit. Vaksinimet kanë përparuar për qytetarët në moshën e punës. Shumë të rinj tashmë kanë filluar të ëndërrojnë për radhën e tyre të vaksinimit.

Departamenti i Shëndetit dhe Mirëqenies vlerëson se deri në fund të korrikut, në fillim të gushtit, çdokush mbi moshën 16 vjeç do të ketë marrë dozën e parë të vaksinës. Sidoqoftë, shkalla e vaksinimit ende varet nga numri i vaksinave të mbërritura.

– Vaksinat nga Biontech dhe Pfizer si dhe Moderna kanë qenë shumë të besueshme në dërgesat e tyre, dmth sasia që është premtuar është marrë kryesisht. Nëse vazhdon të jetë e vërtetë, ai kalendar do të qëndrojë, thotë kryemjekja e THL, Hanna Nohynek.

Në Finlandë, vaksinat e mARN, dmth. Biontech-Pfizer dhe Moderna, do t’u ofrohen personave nën 30 vjeç.

Aktualisht, rreth 250,000 vaksina mbërrijnë në Finlandë në javë dhe sasitë do të rriten gjatë verës.

Për studentët dhe të rinjtë, THL rekomandon që vaksinimi të bëhet në adresën e shtëpisë, domethënë atje ku janë të regjistruar edhe zyrtarisht. Të dy dozat e vaksinës merren në të njëjtën vend, thotë Nohynek i THL. Vaksina nuk mund të merret nga qendra shëndetësore e qytetit ku po kalon pushimet.

Sipas Nohynek, THL u ka kërkuar spitaleve se duhet të ketë një gatishmëri të mirë për të vaksinuar edhe në verë. Në këtë mënyrë, niveli i vaksinimit nuk do të ngadalësohej, për shembull, për shkak të pushimeve verore të stafit.

Ja parashkimet se kur fillon vaksinimi i 30 vjeçarëve

Espoo Qyteti i Espoo vlerëson se njerëzit e moshës 25–29 vjeç do të vaksinohen në javën pas 26 qershorit. Grupmosha tjetër, 20-24, do të jetë në kthesë dy javë më vonë, nga 12 korriku. Njerëzit mbi moshën 16 vjeç do ta marrin vaksinën nga 19 korriku.

Helsinki – Vaksinimet e Helsinkit për njerëzit nën moshën 30 vjeç vlerësohet të fillojnë pas 26 qershorit. Vaksinimi për grupmoshën tjetër, të moshës 20-24 vjeç, është planifikuar të fillojë dy javë më vonë, më 12 korrik. Dhe 16-19 vjeç do të jenë një javë pas kësaj, nga 19 korriku. Vaksinimet gjithashtu mund të fillojnë më herët se këto kohë.

Hämeenlinna – Sipas vlerësimeve, njerëzit nën moshën 30 vjeç do të vaksinohen pas 26 qershorit. Në Hämeenlinna, një takim ka të ngjarë të hapet për të gjithë 20-29 vjeçarët në të njëjtën kohë, dmth pas Midsummer, 20-29 vjeçarët do të ishin në gjendje të rezervonin kohën e tyre. Qyteti aktualisht po vaksinon njerëzit mbi moshën 45 vjeç dhe planifikon të transferohet te personat mbi moshën 40 vjeç javën e ardhshme.

Jyväskylä – Vaksinimet Jyväskylä për njerëzit nën moshën 30 vjeç mund të fillojnë në qershor, mbase pas 26 qershorit, nëse vaksinat vijnë në vend mirë. Jyväskylä ka një numër të madh studentësh dhe për këtë arsye grupmosha 20-30 vjeç është një grupmoshë e madhe, siç janë grupmoshat 40-50 vjeç.

Kuopio – Në Kuopio, grupmoshat më të reja do të vaksinohen në qershor.

Lahti – Në zonën e Lahti në Päijät-Häme, grupmosha e të rinjve, 16–29 vjeç, do të jetë me radhë pas mesit të qershorit. Nuk ka plane në zonë për të hapur grupmoshat në seksione më të vogla. Päijät-Häme gjithashtu vaksinon njerëzit mbi moshën 50 vjeç dhe, nga java tjetër, njerëzit mbi moshën 40 vjeç.

Lappeenranta – Vaksinimet Lappeenranta për njerëzit nën moshën 30 vjeç mund të fillojnë në fillim të qershorit, vlerësohet Lappeenranta. THL beson se të gjithë njerëzit mbi moshën 16 vjeç do të jenë vaksinuar deri në fund të korrikut.

Tampere – Vaksinimi i Tampere i të rinjve 20-30 vjeç ka të ngjarë të bëhet në korrik, vlerësohet nga Tampere. Grupmosha mund të vaksinohet pas Mes të Verës ose në fillim të Korrikut. Kjo grupmoshë është e madhe në Tampere. Disa nga vaksinat për më të riun mund të shtrihen deri në gusht, por qëllimi i qytetit është që më i riu të vaksinohet para se të fillojnë shkollat.

Turku – Në Turku, 16–29 vjeçarët duhet të ishin vaksinuar në korrik-gusht. Kjo grupmoshë është e madhe në Turku.

Rovaniemi Vaksinimet Rovaniemi për njerëzit nën moshën 30 vjeç mund të fillojnë ndoshta në korrik, vlerësohet nga Rovaniemi. Nëse vaksinat futen në sasi të mëdha në qershor, një rezervim kohe mund të hapet në fillim të korrikut ose në qershor. Kufiri i moshës konsiderohet gjithashtu më i lartë, nëse sasi të mëdha të vaksinave janë në dispozicion.

Vantaa – Vaksinimi i fëmijëve nën moshën 30 vjeç ka të ngjarë të ketë përparuar me vëllimet aktuale të vaksinave në fund të qershorit dhe për grupmoshat më të reja në korrik. Vantaa aktualisht po vaksinon njerëzit e moshës 40 vjeç e lart këtë vit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *