PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Kurthi i FBI-së godet bandat e drogës në Finlandë: 100 të arrestuar

, , ,

Policia finlandeze ka bërë gati njëqind arrestime si pjesë e një goditje të madhe ndërkombëtare ndaj bandave të krimit të organizuar.

I ashtuquajturi Operacioni Mburoja e Trojës / Greenlight OTF, i cili u krijua bashkërisht nga FBI dhe autoritetet në Australi, mashtroi kriminelët në të gjithë botën për të përdorur një aplikacion të mesazheve të koduar të FBI-së, të quajtur ANOM.

Përveç FBI, operacioni i fshehtë drejtohej nga Administrata e Zbatimit të Drogës në SHBA (DEA) si dhe policia Hollandeze dhe Suedeze. Agjencia e Bashkimit Evropian për Bashkëpunimin për Zbatimin e Ligjit Europol dhe 16 vende të tjera, përfshirë Finlandën, gjithashtu morën pjesë.

Gjatë operacionit, FBI ishte në gjendje të lexonte miliona mesazhe në “kohë reale” që përshkruanin kontrabandën e drogës, pastrimin e parave dhe madje edhe komplotet e vrasjeve. Ky informacion më pas u kaloi autoriteteve përkatëse në secilin vend.

Inspektori Kimmo Sainio nga Policia Qendrore e Krimeve të Byrosë Kombëtare të Hetimit (NBI) të Finlandës deklaroi në një njoftim për shtyp se byroja ka qenë në gjendje të fillojë hetime paraprake në Finlandë bazuar në informacionin e marrë nga FBI. Sainio shtoi se hetimet do të kryhen në bandat e krimit të organizuar, dhe në veçanti sindikatat e drogës.

3d-tulosmia hyllyssä
Këta printerë 3D u përdorën për të bërë pjesë armësh, sipas zyrtarëve të doganave. Foto: Poliisi

Në Finlandë, autoritetet deri më tani kanë konfiskuar një total prej më shumë se 500 kg drogë, dhjetëra armë dhe qindra mijëra euro në para. Gati njëqind arrestimet në Finlandë ishin pjesë e një operacioni të koordinuar globalisht të kryer të hënën.

Si pjesë e operacionit të së hënës, oficerët e doganave kontrolluan një depo në qytetin e Tampere dhe gjetën pjesë për armë zjarri që po prodhoheshin me printerë 3D. NBI tha se dy armë funksionale si dhe pjesë armësh dhe municion u konfiskuan.

Aplikacioni i rremë kurth për kriminelët

Operacioni Trojan Shield / Greenlight u ndërtua rreth aplikacionit ANOM, të cilin autoritetet e vendosën në pajisje dhe më pas shpërndanë në botën e krimit.

Në total, rreth 12,000 pajisje të koduara u përdorën nga rreth 300 banda kriminale në më shumë se 100 vende gjatë operacionit, nga tetori 2019 deri në qershor 2021.

FBI mblodhi dhe përpunoi gjithsej 27 milion mesazhe nga platforma.

Sainio tha se FBI ndau vullnetarisht informacion me autoritetet në vendet e tjera dhe platforma nuk u përdor për asgjë tjetër përveç komunikimit midis kriminelëve.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *