PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Kurthi i të ardhurave. Rreth 500 mijë finlandezë humbin më shumë kur shkojnë në punë

, , ,

Vitin e shkuar, më shumë se gjysmë milioni finlandez ishin të mbërthyer në kurthin e të ardhurave. Instituti Finlandez i Kërkimeve të Biznesit, Etla shpjegon në studimin e vet se “një kurth i të ardhurave i referohet një situate, ku një person nuk përfiton financiarisht edhe nëse bën më shumë punë, sepse një pjesë e konsiderueshme e rritjes së të ardhurave të shkaktuara nga puna shkon për taksat, sjell uljen e përfitimeve të ndryshme ose rritjen e tarifave që paguan në bazë të nivelit të të ardhurave.

Kurthi i papunësisë, nga ana tjetër, i referohet një situate ku një person nuk duhet të bëjë asnjë punë. Vitin e kaluar, sipas Etla, ishin 136.500 persona në kurthin e papunësisë, duke përdorur kufirin e rritjes së të ardhurave të disponueshme jo më shumë se 20 për qind të të ardhurave bruto.

Sipas Etla, stimujt financiarë për punësimin e atyre që marrin përfitime papunësie në bazë të të ardhurat janë mesatarisht më të dobëta se ata që marrin përfitime papunësie nga Kela.

Shifrat shfaqen nga studimi i Etla-s Incentive Traps në Finlandë, i cili analizoi efektet e sistemit finlandez të taksave dhe përfitimeve në stimujt financiarë për të marrë punë dhe për të bërë punë shtesë në 2015-2021.

Sipas rezultateve, ka më shumë gra (72%) se burra (28%) në kurthin e papunësisë. Shumica janë të moshës nga 30 deri në 50 vjeç, dmth janë në moshën e tyre të parë të punës, kanë arsim të mesëm dhe fëmijë në çerdhe.

Në një situatë ku mund të mos ia vlejë të shkosh të punosh janë familjet me shumë fëmijë dhe familjet që kanë marrë mbështetje për të ardhurat dhe strehimin.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *