PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Lokalet kthehen në votë proteste ndaj qeverisë. Kokoomus fituesi i madh.

,

Një ditë pas zgjedhjeve, Finlanda ka njohur fituesit dhe humbësit e vendeve në këshillat bashkiake në mbarë vendin.

Ja cili është rezultati i zgjedhjeve:

Partia e Koalicionit Kombëtar – (Kokoomus): 21,4 %

Partia Socialdemokrate – (SDP): 17,7 %

Partia e Qendrës – (Keskusta): 14,9 %

Finlandezët e Vërtetë – (Perussuomalaiset) 14,5 %

Partia e Gjelbërt – (Vihreät): 10,6 %

Partia Aleanca e Majtë – (Vasemmistoliitto): 7,9 %

Partia Popullore Suedeze – (RKP): 5,0 %

Partia Kristian Demokrate – (KD): 3,6 %

Të tjerët 4,4 %

Por cilat ishin risitë, të papriturat dhe ndikimi që këto zgjedhje do të kenë në jetën politike të vendit.

1. Orteku i Partisë së Koalicionit Kombëtar (Kokoomus)

Partia e Koalicionit rezulton partia më e votuar e Finlandës në zgjedhjet komunale të vitit 2021. Partia e Koalicionit është e vetmja parti që ka arritur të thyejë kufirin e 20%. Kryetari Petteri Orpo ishte një njeri i kënaqur ndërsa ishte më i votuari midis të tijve.

Sipas Orpo, njerëzit kanë dashur ndryshim dhe Koalicioni fitoi besimin e votuesve. Fitorja në zgjedhje është konsideruar t’i japë Orpo më shumë kohë në postin e kryetarit të partisë. Sfiduesit e saj më të mëdhenj janë Antti Häkkästä dhe Elina Valtosta.

Partia e Koalicionit u bë partia më e madhe në Helsinki, Espoo dhe Vantaa, ndër të tjera. Rezultati i të Gjelbërve në Helsinki ishte shumë i dobët krahasuar me pritshmëritë.

Suksesi zgjedhor i Partisë së Koalicionit po i detyron partitë aktuale qeverisëse të rishikojnë bashkëpunimin me Koalicionin.

2. Humbja e partive qeveritare

Një aspekt i zgjedhjeve komunale në 2021 ka qenë se zgjedhjet janë kryer duke patur në fokus tema kombëtare në vend të politikës komunale. Kjo ka kontribuar në faktin që të gjitha partitë qeveritare, me përjashtim të Partisë së Komunitetit Finlandezo-Suedez -RKP, të pësojnë një humbje elektorale.

Përveç kësaj, partitë në pushtet kishte disa skandale në prag të zgjedhjeve. Shembuj janë debati për vaktet e Kryeministres Sanna Marini dhe dyshimet mbi kandidaten e të Gjelbërve për kryebashkiake të Helsinkit, Anni Sinnemäki, se ka favorizuar miqtë e saj me një leje ndërtimi për shtëpi private në një nga zonat e shtrenjta të qytetit.

Aleanca e Majtë humbi statusin e partisë historikisht më e madhe në Kemi. Të Gjelbrit pësuan një humbje marramendëse, veçanërisht në Helsinki.

3. Shfryrja e Partisë së Finlandezëve të Vërtetë

Finlandezët e Vërtetë pritej të kishin një “shpërthim”. Në sondazhet e fundit, partia e ekstremisteve rezultonte si partia e dytë më e madhe. Por ata dolën në vendin e katërt, pavarësht se kanë marrë shumë votues nga elektorati i qendrës në zonat rurale.

Kryetari Jussi Halla-aho mendon se partia nuk i mobilizoi votuesit e saj në ditën e zgjedhjeve. Vetë Halla-aho kishte theksuar se të qëndruarit në divan është kërcënimi më i madh për partinë e tij. Sidoqoftë, në terma votuesish partia e tij përmirësoi rezultatet e saj nga zgjedhjet e mëparshme me 5.8 përqind. Rritja më e madhe në rang kombëtar.

4. Shpëtoni qendrën

Rezultati në qendër ishte i dobët. Mbështetja ishte 14.9 përqind, pas 99.4 përqind të votave të hedhura. Ishte më e mjerueshme se në zgjedhjet e mëparshme lokale, ku qendra mori mbështetje prej 17.5 përqind.

Qendra është humbësi më i madh në zgjedhje. Rezultati i partisë ishte minus 2.6 pikë përqindjeje në të ftohtë. Sidoqoftë, qendra ka bërë mirë sa i përket vendeve. Qendra ka mbijetuar si partia më e madhe në shumicën e provincave.

5. Beteja për Tampere-n

Situata më dramatike në zgjedhje ishte në Tampere. Kryeministrja Sanna Marin dukej se po e çonte SDP përsëri në fitore me kandidaturën e saj. Për fatin e tyre të keq, Koalicioni i kaloi socialdemokratët me vetëm 26 vota në fund të numërimit.

SDP gjithashtu humbi vendin e parë të Vantaa ndaj Partisë së Koalicionit. Në nivelin kombëtar, partia humbi 1.7 pikë përqindje të mbështetjes së saj krahasuar me zgjedhjet e fundit lokale.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *