PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Lufta ndaj bandave të rrugës në kryeqytet. Ohisalo: Ndryshime në Kodin Penal

,

Ministrja e Brendshme Maria Ohisalo (Partia e Gjelbër) tha se Finlanda është gati të veprojë fort për të mbajtur nën kontroll bandën e të rinjve.

Në një intervistë për Ilta-Sanomat, Ohisalo thotë se Ministria e Brendshme ka filluar të gjejë mënyra se si mund të adresohet situata. Sipas ministres, krahas masave parandaluese duhen edhe dënime më të ashpra.

Dënimet duhen “për të thyer ciklin e krimit dhe për të treguar se në rastin më të keq do të ketë burg nëse merrni pjesë në këtë aktivitet”, thotë Ohisalo në një intervistë për IS.

Ohisalo thotë se ka diskutuar edhe me policinë për ndryshimin e Kodit Penal.

– Diskutime po bëhen mes Ministrisë së Brendshme dhe Ministrisë së Drejtësisë se si mund të trajtohet më rreptësisht mbajtja e armëve të zjarrit dhe eksplozivëve pa leje.

Sipas Ohisalo, legjislacioni për armët e zjarrit në Suedi është qartësisht më i rreptë se në Finlandë.

– Tashmë ia vlen të bëhen ndryshime në Finlandë. Sepse bandat shihet se po kapardisen me armë pa leje, sidomos para të rinjve dhe këto arme po gjenden në zotërim të të rinjve.

Në një intervistë me Helsinki News në shtator, Ohisalo theksoi rëndësinë e punës parandaluese në luftimin e krimit të bandës.

Ohisalo thotë se këtë temë e ka diskutuar edhe me ministrin e  Brendshëm suedez, Mikael Damberg, disa javë më parë. Thirrja kryesore e Damberg ishte të veprohej menjëherë.

– Ideja është që do të ia vlente të ndërhyhej në fazën më të hershme të mundshme. Ai tha se duhet të veprojmë sa më shpejt, sa kohë situata nuk është jashtë kontrollit sikurse në Suedi.

– Dhe tani jemi ende në një fazë ku ia vlen të ndërmarrim veprime sepse sinjalet po fillojnë të bëhen më të forta, thotë Ohisalo.

Në një intervistë në shtator, Christer Ahlgren, Komisioneri Qëndror i Policisë Kriminale, tha se disa banda rrugësh janë përgjegjëse për aktivitete të rënda kriminale dhe madje edhe lidhje me krimin e organizuar.

Në tetor, policia anuloi një aktivitet në Helsinki, pasi mori informacion në lidhje me kërcënimin për një masakër. Ditën e ngjarjes, policia arrestoi 10 persona në qendër të qytetit të Helsinkit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *