PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Marin: Heqja e kufizimeve fillon me 14 shkurt. Me 1 mars rikthim në liri të plotë

, ,

Heqja e kufizimeve do të fillojë në ditën e Shën Valentinit, 14 shkurt, tha për mediat kryeministrja Sanna Marin menjëherë pas mbledhjes së qeverisë.

– Për sa i përket restoranteve, ne do të braktisnim ndarjen në restorante me fokus ushqimin dhe në ato me fokus pijet. Shpërndarja duhet të ndalet në orën 23:00 dhe restorantet do të mbyllen në orën 21:00. Aktivitetet e klubeve të natës do të mbeten të mbyllura për momentin. Në lidhje me rregullimin e restoranteve, kufizimet do të duhet të hiqen në tërësi më 1 mars, që do të thotë se të gjitha restorantet mund të hapen dhe mbyllen lirisht në oraret e tyre, tha Marin.

Kufizimet e grumbullimit gjithashtu do të hiqen në të njëjtën ditë. Ky është një rekomandim i qeverisë, pasi fuqia vendimmarrëse është e autoriteteve rajonale dhe bashkive.

– Aktivitetet kulturore dhe sportive do të jenë të mundshme në tërësinë e tyre.

Qeveria nuk synon të rikthejë në përdorim pasaportën e koronavirusit, pasi nuk ka më asnjë kusht ligjor për të.

Prandaj qeveria iu nënshtrua pozicionit të Institutit Kombëtar të Shëndetit – THL dhe Ministrisë së Drejtësisë. THL theksoi se pasaporta nuk ka më të njëjtat përfitime si më parë, pasi varianti omicron infekton edhe të vaksinuarit.

– Përdorimi i pasaportës koronavirusit nuk do të ishte i nevojshëm ose i justifikuar epidemiologjikisht nga këndvështrimi i të drejtave themelore. Legjislacioni për pasaportat do të zhvillohet në rast se variante të reja vijnë më vonë, atëherë ne kemi ende mundësi të përdorim një mjet të tillë.

Marin e justifikoi datën e heqjes së kufizimeve me arsyetimin se Finlanda krahasuar me vendet e tjera ishte rreth dy javë prapa në progresin e sëmundjes.

– Gjatë këtyre dy javëve, do të kemi kohë të shohim se si heqja e kufizimeve në Danimarkë apo Norvegji, për shembull, do të ndikojë në situatën epidemiologjike dhe situatën spitalore. Aktualisht, sëmundja po përhapet shumë shpejt, ndaj numri i rasteve në ditë është shumë i lartë. Është thelbësore të shikohet barra e kujdesit spitalor, dhe për momentin do të duket se është ulur, madje edhe në rënie. Natyrisht, ne nuk mund të mbajmë kufizime vetëm për hir të sigurisë.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *