PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Marin i përgjigjet kërcënimeve të ministres së Financave për largimin nga qeveria

,

Kryeministrja dhe kryetarja e Partisë Social Demokratike (SDP) Sanna Marin i është përgjigjur interesimit të mediave për përplasjet e fundit mes anëtareve të koalicionit qeverisës pesë partiak. Ajo  tha se partitë qeveritare mund të zgjidhin mosmarrëveshjet e tyre, nëse ka një vullnet për ta bërë këtë.

Kryeministrja shtoi se partnerët e koalicionit kanë tejkaluar mosmarrëveshjet në të kaluarën dhe sipas saj mund të vazhdojnë të bëjnë edhe në të ardhmen.

Marin iu përgjigj komenteve të bëra të shtunën në mëngjes nga ministrja e Financave dhe kryetarja e Partisë së Qendrës, Annika Saarikko.

Duke folur në një takim të Partisë së Qendrës në qytetin Lapland të Rovaniemit, Saarikko tha se partia e saj nuk do të vazhdojë në një qeveri që nuk i përmbahet kornizës buxhetore të Finlandës.

“Si Ministër i Financave, unë jam përgjegjës për përgatitjen e vendimeve financiare të vitit të ardhshëm. Puna për kornizën e pranverës së ardhshme tani është duke u zhvilluar. Unë synoj ta kem këtë debat parimor me kryetarët e të gjitha partive qeveritare përpara Krishtlindjeve,” tha Saarikko në një fjalim. te delegatët e partisë.

Kuadri buxhetor përcakton kufijtë e dakorduar të shpenzimeve për çdo vit buxhetor, të cilat qeveria aktuale i ka tejkaluar gjatë këtij mandati pasi nevojiteshin shpenzime shtesë për të ndihmuar vendin të përballet me krizën Covid.

Marin, e cila po merrte pjesë në takimin e partisë së saj në Oulu, tha se SDP do të vazhdojë të punojë drejt mbajtjes së koalicionit të bashkuar.

“Sigurisht, ne nisemi nga fakti se ajo që është rënë dakord së bashku është respektuar. Në negociatat kornizë të pranverës së kaluar, ne ramë dakord për kornizën dhe çfarë masash rregulluese do të marrim,” tha Marin.

Negociatat për kornizën buxhetore të planifikuara për pranverën e ardhshme do të vendosin se si qeveria do të kursejë 370 milionë euro.

“Ky është, sigurisht, një proces normal negocimi dhe ne po ecim përpara këtu në një mënyrë normale. Sigurisht, menaxhimi financiar i përgjegjshëm është i rëndësishëm për SDP,” tha Marin.

Sondazhi i fundit mujor i votuesve i Yle i botuar në fillim të këtij muaji zbuloi se mbështetja si për SDP ashtu edhe për Partinë e Qendrës kishte rënë pasi partnerët e koalicionit u përplasën rreth shkurtimeve të propozuara të financimeve për sektorin kulturor.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *