PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Marin: Më i forti e ka fjalën e fundit! Gjermania, mbështetje Finlandës dhe Suedisë

, ,

Kancelari Olaf Scholz premtoi sot se Gjermania do të mbështesë Finlandën dhe Suedinë në zgjidhjet e tyre të politikës së sigurisë. Anëtarësimi i mundshëm në NATO është vendim i vetë vendeve, por nëse vendoset, Finlanda dhe Suedia gjithashtu mund të llogarisin në mbështetjen gjermane gjatë aplikimit për anëtarësim në NATO, tha Scholz.

“Ne ndihemi të detyruar ta bëjmë këtë si evropianë”, tha Scholz.

Scholz dhe pjesa tjetër e qeverisë gjermane kanë diskutuar sot situatën e sigurisë në Evropë me kryeministren finlandeze Sanna Marin dhe kryeministren suedeze Magdalena Andersson në Meseberg afër Berlinit.

Marin e vlerësoi këtë si një mundësi unike për të pasur diskutime konfidenciale.

– Ne ndajmë të njëjtin mjedis sigurie dhe zgjedhjet tona janë të ndërvarura. Koha (për takimin në Gjermani) është perfekte, sepse Finlanda dhe Suedia po marrin vendime të rëndësishme për sigurinë, tha Marin në një konferencë të përbashkët shtypi me Scholz dhe Andersson.

Sipas Marin, mjedisi i sigurisë ka ndryshuar rrënjësisht dhe nuk ka kthim prapa.

“Tani e shohim më qartë se ku dëshiron të na çojë Rusia: është një botë interesash ku më i forti e ka fjalën e fundit”, tha Marin.

Sipas saj, linja e mëparshme e Finlandës në BE, por jashtë NATO-s, ka krijuar edhe stabilitet dhe siguri në Evropë, por në një botë tjetër nga ajo ku jetojmë tani.

“Ne duhet të vendosim nëse do të aplikojmë për anëtarësim në NATO apo do të vazhdojmë në vijën aktuale, tha Marin.

Ajo tha se Finlanda vlerësoi udhëheqjen e Gjermanisë në përgjigjen e unifikuar të BE-së ndaj Rusisë. Sanksionet tashmë kanë një efekt, por Marin thotë se ato duhet të zgjerohen.

“Lidershipi gjerman tani është më i rëndësishëm se kurrë, shtoi Marin.

Kfryeministrja Sanna Marin tha se do të ishte mirë që Finlanda të merrte garanci sigurie për periudhën ndërmjet një aplikimi të mundshëm në NATO dhe anëtarësimit, të cilat janë sa më afër garancive të sigurisë të nenit 5 që zbatohet për anëtarët e NATO-s.

Gjatë vizitës së tij në Gjermani, Marin u tha mediave finlandeze se Finlanda aktualisht po diskuton në mënyrë aktive garancitë e sigurisë me vendet “e mëdha” të NATO-s.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *