PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Marin raporton në parlament. Lehtësimet fillojnë në maj

,

Megjithëse epidemia e koronavirusit duket se po qetësohet, Kryeministrja Sanna Marin thekson se kufizimet nuk mund të hiqen pa kujdes ose para kohe.

“Heqja e kontrolluar e kufizimeve kërkon që të gjithë të marrim përgjegjësi për respektimin e kufizimeve dhe rekomandimeve ekzistuese. Nëse ne arrijmë ta mbajmë nën kontroll situatën e epidemisë, kufizimet mund të hiqen me përparimin e pranverës dhe mbërritjen e verës. Menaxhimi i epidemisë, së bashku me përparimin në vaksinimet, mund të nënkuptojë një verë që është afër normales,” tha Marin sot pasdite para deputetëve në Parlament.

Marin theksoi se kufizimet do të hiqen brenda kufijve të lejuar nga situata epidemiologjike. Planet për hapjen e shoqërisë bazohen në të dhëna të disponueshme kërkimore, modelim, parashikime dhe monitorime dhe në vlerësimin e përgjithshëm të bërë në bazë të këtyre.

“Kufizimet do të hiqen në përputhje me një kalendar kohor tregues. Udhëzimet për derregullimin janë mujore. Kjo sepse rrjedha e epidemisë është e vështirë të parashikohet dhe situata e epidemisë është shumë e ndryshme në pjesë të ndryshme të vendit. Çdo dy javë, qeveria do të vlerësojë kushtet për heqjen e kufizimeve dhe do të azhurnojë planin e synuar. Në këtë mënyrë, informacioni mbi ndikimin epidemiologjik do të mund të përdoret. Nëse situata përmirësohet më shpejt sesa parashikohet në plan, kufizimet mund të hiqen më herët. Është gjithashtu e mundur që në disa zona kufizimet do të duhet gjithashtu të zgjaten, të rivendosen ose të ri-forcohen nëse situata e epidemisë përkeqësohet. ”

Parimi kryesor në planin e qeverisë është që kufizimet duhet, si rregull i përgjithshëm, të hiqen në rendin e kundërt të vendosjes të tyre. Sidoqoftë, informacioni i mbledhur mbi efektivitetin e masave të ndryshme kufizuese duhet gjithashtu të merret parasysh. Përveç kësaj, parimi i kujdesit për fëmijët dhe të rinjtë ështe prioritet në heqjen e kufizimeve, dhe kështu heqja e kufizimeve fillon me lirinë e aktiviteteve të fëmijëve dhe të rinjve. Qeveria gjithashtu e konsideron të rëndësishme azhurnimin e kufizimeve dhe rekomandimeve për të moshuarit, bazuar në informacionin nga mbrojtja e vaksinave.

Marin vlerëson se ndërsa epidemia vazhdon të përmirësohet, ambiente të tilla si bibliotekat dhe muzetë mund të hapen në maj me rregullime të sigurta për shëndetin. Aktivitetet në natyrë për të rriturit mund të hapen gjithashtu në fund të majit ose në fillim të qershorit.

“Nga fundi i majit, trafiku midis komuniteteve kufitare në kufijtë tokësorë midis Finlandës dhe Suedisë dhe midis Finlandës dhe Norvegjisë mund të hapet gjithashtu, nëse e lejon situata e epidemisë në vendet,” parashikon ajo.

Në qershor, mund të jetë e mundur të lehtësohen kufizimet në tubime dhe kufizimet në vendet e restoranteve dhe oraret e shërbimit për restorantet.

“Vlerësimi ynë është që në korrik-gusht, popullata në moshë pune e ka marrë dozën e parë të vaksinës, dhe të moshuarit dhe ata në rrezik kanë marrë dozën e dytë të vaksinës. Në korrik-gusht, ne mund të relaksohemi ose edhe të heqim kufizimet në tubime, si dhe kufizimet për pjesëmarrjen në ngjarje publike. Udhëtimet drejt vendeve të treta mund të hapen gjithashtu në gusht, por ka ende shumë pasiguri. Përveç situatës epidemike dhe mbulimit të vaksinave, politika e përbashkët e BE-së për udhëtimet në vendet e treta do të ndikojë gjithashtu”, thekson Marin.

Në të njëjtën kohë, ajo kujtoi se megjithëse situata epidemike në Finlandë është përmirësuar javët e fundit, ne gjithashtu duhet të jemi të përgatitur për faktin se situata mund të ndryshojë. Për më tepër, situata në vendet fqinje duhet të monitorohet nga afër.

“Qeveria gjithashtu monitoron situatën rregullisht gjatë gjithë verës dhe është e gatshme të reagojë shpejt ndaj ndryshimeve të situatës nëse është e nevojshme. Është e mundur që, për shembull, në fund të Gushtit, numri i infeksioneve mund të rritet gradualisht kur kontaktet rriten, veçanërisht në institucionet arsimore dhe vendet e punës. Përgatitjet për situatën e epidemisë së vjeshtës dhe planet do të rishikohen në fillim të gushtit. “

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *