PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Mediat amerikane dhe franceze. Finlanda e forcon NATO-n. Vendos 280 mijë ushtarë nën komandë dhe më shumë tanke se Gjermania

, ,

Qëndrimi i Finlandës për anëtarësimin në NATO e ngjiti vendin në krye të lajmeve botërore të enjten, kur Presidenti Sauli Niinistö dhe kryeministrja Sanna Marin (SD) dhanë dritën jeshile për t’u bashkuar me Aleancën Euro-Atlantike.

Në mbulimin e lajmeve për NATO-n, Forcat e Mbrojtjes Finlandeze kanë marrë gjithashtu një shkëlqim global.

Media online e fokusuar në politikën e sigurisë amerikane, JustSecurity, ka publikuar lajme që i përshkruan forcat tona të armatosura si “shumë të forta”.

– Finlanda ka forca të armatosura shumë të forta, të cilat, si rezultat i partneritetit shumëvjeçar, janë të ndërveprueshme me NATO-n dhe do të rrisnin ndjeshëm fuqinë luftarake të NATO-s. Për vite, Finlanda ka qenë një lojtar i rëndësishëm në operacionet e udhëhequra nga NATO në Ballkan, Afganistan dhe Irak, raporton lajmi.

Sipas mediave amerikane, aftësia e Finlandës për të përdorur fuqinë e zjarrit të artilerisë tejkalon të gjitha vendet e tjera evropiane.

– Vendi ka forcë të fuqishme ajrore, artilerie dhe raketash, aftësi detare dhe kibernetike dhe aftësi për të mobilizuar me shpejtësi 280 mijë trupa. Sipas listave të lajmeve, ajo zotëron më shumë tanke se Gjermania.

France24 konfirmon të njëjtat në njoftimin e saj të lajmeve. Mediat franceze vlerësojnë numrin e ushtarëve finlandezë dhe shquajnë artilerinë e fortë të forcave tona të armatosura.

– Fuqia ushtarake e Finlandës është mbresëlënëse për një vend me vetëm 5.5 milionë banorë.

– Ata (Finlanda) “martohen” me NATO-n pasi kanë “jetuar të pamartuar” me NATO-n, shkruan France24.

JustSecurity gjithashtu e konsideron Finlandën një partner shumë të pajtueshëm për NATO-n.

– Falë ushtrisë së saj të mirëfinancuar, të stërvitur dhe të gatshme, ajo do të rriste aftësinë e NATO-s për të mbrojtur shtetet baltike, të cilat prej kohësh janë në sy të Putinit, sepse kanë vendosur të shkëputen nga ish-Bashkimi Sovjetik.

“Finlanda do të sjellë gjithashtu me vete aftësi të konsiderueshme të inteligjencës, të cilat do të rrisnin ndërgjegjësimin e situatës dhe aftësinë e NATO-s për të mbledhur dhe analizuar inteligjencën mbi operacionet e Rusisë,” shkruan JustSecurity.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *