PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Metropoli i Helsinkit përgatitet për vaksinimet në fundjavë

,

Helsinki, Espoo dhe Vantaa nuk kanë bërë vaksinime gjatë fundjavave, por situata ka të ngjarë të ndryshojë në javën e ardhshme. Nga fillimi i javës, dërgesat javore të vaksinave në Finlandë pritett të rriten.

Testi i koronavirusit është gjerësisht i disponueshëm në të gjithë Helsinkin gjatë Pashkëve, por ka një pushim të shkurtër për vaksinimet

Në Helsinki, vaksinimet u bënë të premten në pikat e vaksinimit të Myllypuro dhe Messukeskus. Vaksinimet do të vazhdojnë të martën, kur të katër pikat e vaksinimit në qytet do të rihapen.

Leena Turpeinen, Drejtore e Shëndetit dhe Shërbimeve të Abuzimit të Substancave shpjegon arsyen:

“Ne nuk kemi asgjë për të injektuar. Vaksinat ka qenë e mundur të injektohen të gjitha gjatë orarit të punës. ”

Për të njëjtën arsye, pikat e vaksinimit në Helsinki nuk kanë qenë të hapura as gjatë fundjavave.
Duke filluar nga java furnizimi me vaksina duhet të rritet më herët. Nëse përmbushen premtimet e sasive të furnizimit, kjo do të thotë gjithashtu një ndryshim në operacionet e vaksinimit të Helsinkit.

Në javën e parë, hapja e pikave të vaksinimit do të zgjatet në mënyrë që të Martën dhe të Enjten të katër pikat e vaksinimit të jenë të hapura deri në tetë të mbrëmjes. Ditët e tjera të javës, pikat e vaksinimit janë të hapura nga ora 8.15 e mëngjesit deri në 4 të pasdites.

Nga e Shtuna 10 Prill, të gjitha pikat e vaksinimit do të jenë të hapura të Shtunave nga ora 9.15 e mëngjesit deri në orën 5 të pasdites. Sipas Turpeinen, është planifikuar të hapet një pikë e pestë e vaksinimit në Helsinki.

“Numri i vaksinave që na janë premtuar do të mund të injektohet gjatë këtyre orëve të hapjes. Ne nuk kemi asnjë depo ku këto vaksina do të mund të ruheshin.”

Njëkohësisht, edhe Espoo nuk ka dhënë vaksina për pashkë, por as fundjavave.

Kryemjeku kryesor Anu Mustakari përmend arsyen që vëllimet aktuale të vaksinave ishin lehtësisht të përfunduara në oraret normale. Aktualisht, vaksinimet bëhen në Espoo gjatë ditëve të javës deri në 4 pasdite.

Sidoqoftë, plani është që ndërsa vëllimet e vaksinave të rriten gjatë pranverës, Espoo gjithashtu do të kryejë vaksinimet pas orës 16 dhe gjatë fundjavave.

Mustakari vlerëson se në prill, kur sasi të mëdha të vaksinave do të jenë në dispozicion oraret e vaksinimit do të zgjaten në mbrëmjet e ditëve të javës dhe fundjavave.

Vaksinimet gjithashtu nuk janë bërë në Vantaa për festën e Pashkëve, pasi ato nuk kanë qenë mjaft të disponueshme për të vaksinuar të moshuarit dhe grupet në rrezik.

Piia Niemi-Mustonen, Menaxhere e Shërbimeve Shëndetësore thotë se Vantaa do të marrë një grumbull më të madh Vaksinash Biontech Pfizer duke filluar këtë javë, kështu që orari i vaksinimit do të shtrihet në mbrëmje dhe fundjavë.

Niemi-Mustonen thotë se dy qendra të reja vaksinimi do të hapen gjithashtu në Vantaa në Prill: qendra shumëfunksionale në Lumo dhe Korso në fillim të javës dhe Energy Arena në javën në vijim. Qyteti ka punësuar më shumë staf për vaksinime.

“Ne vaksinojmë sapo të na mbërrijnë vaksinat”, thotë Niemi-Mustonen.

Këtë javë, një projekt për të ndryshuar rregulloren e vaksinimit është për konsultime. Ndryshimet lejojnë, që në të ardhmen, vaksinimi mund të bëhet edhe nga një dentist ose një student në profesionin e kujdesit shëndetësor.

Aktualisht, vaksinimi duhet të bëhet vetëm nga një mjek ose një infermier, ose mami që është trajnuar për vaksinimin.

Leena Turpeinen mendon se ideja është e mirë.

“Nëse paraqitet një mundësi e tillë, ne do të jemi të lumtur ta shfrytëzojmë atë. Por është mirë që ka akoma personel mjekësorë me përvojë midis vaksinuesve dhe që mbështesin të tjerët. ”

Ekziston gjithashtu një ndryshim i përkohshëm në rregulloren e vaksinimit, sipas të cilit disa vaksina mund të pëqëndrohen brenda vendit në përputhje me situatën rajonale të sëmundjes, nëse plotësohen disa kushte.

Shënjestrimi rajonal i vaksinave ka qenë temë e debateve gjatë ditëve të fundit.

Sipas Grupit Kombëtar të Ekspertëve të Vaksinimit nën Departamentin e Shëndetit dhe Mirëqenies (THL), shpërndarja e vaksinave duhet të përqendrohet shpejt në zonat më të goditura të epidemisë, përfshirë zonën Metropolitane. Nga ana tjetër, qeveria theksoi në mbledhjen e saj të Mërkurën se shpërndarja e Vaksinave nuk do të ndryshojë sipas situatës epidemike, derisa grupet në rrezik dhe ata mbi 70 vjeç të marrin dozën e parë të vaksinës. / HS

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *