PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Mijëra drerë të larguar nga Lapland. Barinjtë finlandezë po i kërkojnë me helikopter

, ,

Mijëra drerë mungojnë në Lapland, thotë transmetuesi britanik BBC. Barinjtë finlandezë dhe suedezë të drerëve kanë pasur vështirësi për të gjetur kopetë, që janë nisur në kërkim të ushqimit, pasi ushqimi i tyre ka ngrirë nën mbulesën e akullit, që ka mbuluar pjesën veriore të Finlandës

Akulli që është grumbulluar në sipërfaqe është rezultat i shkrirjes së borës së parë ose i reshjeve të mëvonshme. Bora që ka qenë në shkrirje, pas rënies së shpejtë të temperatuave, ka ngrirë në një shtresë të fortë.

“Drerët nuk mund të gërmojnë në akull sepse është i vështirë, dhe kjo është arsyeja pse ata kanë kërkuar të gjejnë tokë vetëm me borë”, thotë Jouko Kumpula nga Qendra e Burimeve Natyrore për BBC.

Sipas Kumpula, drerët mund të hanë lehtësisht ushqimin nën dëborë. Kopetë e drerëve mund të kenë udhëtuar deri njëqind milje në jug me shpresën e një toke pa akull.

Kopetë janë gjurmuar edhe me helikopter

Disa bari të drerëve janë nisur për të gjurmuar kafshët e tyre edhe në helikopterë. Tomas Seva, i cili kujdeset për kopetë e tij në Suedinë verilindore, thotë se kërkimet janë kryer ditë e natë.

– Ne kërkojmë me orë të tëra pas njëri-tjetrit për të gjetur kopetë dhe për t’i grumbulluar përsëri, por ka qenë shumë e vështirë në këto kushte dimri, tregon Seva për mediat britanike.

– Pra, ne përdorim edhe helikopterë, gjë që është shumë e pazakontë dhe shumë e shtrenjtë, shton ai.

Sipas Sevës, gjithsej rreth 8,000 drerë janë larguar nga fshati i tyre i lindjes dhe fshati fqinj ditët e fundit për të bredhur për ushqim. Shumë prej drerëve kanë udhëtuar një distancë jashtëzakonisht të gjatë.

– Me sa di unë, drerët tanë kanë shkuar më së shumti rreth njëqind kilometra nga zona jonë, tregon për BBC Vili Kurki nga Muoni.

Lëvizja nuk ka qenë vetëm njëkahëshe, por sipas Kurjes janë parë edhe drerë që vijnë nga jugu në veri.

Dimrat me kullota të keqija po bëhen më të zakonshme

Sipas Qendrës së Burimeve Natyrore Kumpula, kushtet e kullotjes dimërore ishin të vështira edhe dy vite më parë.

– Dimra të tillë zakonisht përjetohen një herë në 30 vjet, por duket se ndoshta po bëhen më të zakonshëm për shkak të ndryshimeve klimatike, shton Kurki.

Disa bari të drerëve kanë filluar t’u japin kafshëve të tyre më shumë ushqim në dimër për t’i mbajtur kafshët të mos shkojnë shumë pas ushqimit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *