PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Ministria e Jashtme: Diplomatëve finlandezë iu janë përgjuar telefonat me Pegasus

,

Ministria e Punëve të Jashtme ka hetuar një rast spiunazhi ndaj diplomatëve finlandezë gjatë vjeshtës dhe fillimit të dimrit.

– Rasti ka të bëjë me personelin e dërguar që punon jashtë vendit në Finlandë. Në bazë të studimit, është bërë e mundur të vlerësohen afatet kohore se kur janë përgjuar. Spiunazhi aktualisht nuk është aktiv, thuhet në një deklaratë të Ministrisë së Punëve të Jashtme.

Telefonat celularë të diplomatëve finlandezë janë spiunuar me programin spyware Pegasus të Grupit izraelit NSO. Këto programe të prodhuara nga kompania izraelite kanë qenë në përdorim të shumë vendeve.

– Ky është një malware shumë i avancuar që ka mundur të krijojë akses në një telefon Apple ose Android pa u kuptuar. Spyware ka qenë në gjendje të përdorë gjerësisht informacionin në telefon dhe veçoritë e tij, tha Ministria e Jashtme.

Sipas Ministrisë së Punëve të Jashtme, asnjë sekret shtetëror nuk ka përfunduar në duar të huaja, por informacione konfidenciale janë marrë. Ministria e Jashtme nuk jep informacion se kush shtet, apo agjenci e huaj ka urdhëruar dhe administruar përgjimet.

– Ministria e Punëve të Jashtme përpunon informacione të kategorive të ndryshme të sigurisë duke përdorur metoda të ndryshme. Informacioni i përpunuar nga telefoni është publik ose informacion i nivelit 4 të sigurisë, i cili është niveli më i ulët i klasifikimit të sigurisë. Megjithatë, duhet theksuar se edhe nëse informacioni nuk është i klasifikuar drejtpërdrejt, informacioni dhe burimi i tij mund të jenë vetëm për diplomatët, tha Ministria e Punëve të Jashtme.

– Ka shumë interes për përgatitjen dhe vendimmarrjen në veçanti të politikës së jashtme dhe të sigurisë, e cila mund të rezultojë të vijë edhe nga inteligjenca ilegale. Shërbimi i jashtëm po i përgjigjet kërcënimit në mënyra të ndryshme, por kurrë nuk është e mundur të mbrohet plotësisht nga inteligjenca e paligjshme, tha Ministria e Punëve të Jashtme.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *