PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Mjekësia sportive: Sa përfiton shëndeti i njeriut nga 30 minuta ecje ditore?

, , ,

Çdo shëtitje përmirëson gjendjen fizike dhe shëndetin. Studimet tregojnë se ecja është e dobishme edhe për ata që nuk kanë bërë ndoonjëherë aktivitete fizike.

Kyçet i rezistojnë mirë ecjes, edhe nëse jeni mbipeshë. Ecja është një mënyrë më e lehtë për të filluar të bëni një ndryshim sesa të ndiqni formula se si të humbni peshë. Është një lloj ushtrimi rekreativ që nuk ka nevojë të numërohet, përshkruan profesori Jari Parkkari nga Universiteti i Jyväskylä, specialist në mjekësinë sportive.

Ja se si funksionon një shëtitje e përditshme gjysmë ore:

1. Rreziku i diabetit të tipit 2 reduktohet: Muskujt përdorin energjinë që grumbullohet në trup, gjë që redukton rezistencën ndaj insulinës. Në sindromën metabolike (obeziteti i trupit të mesëm, nivelet e larta të yndyrës në gjak, kolesteroli i ulët HDL, presioni i lartë i gjakut dhe sheqeri i lartë në gjak) ecja ka një efekt të dobishëm. Rreziku i diabetit zvogëlohet deri në 60 për qind me më shumë stërvitje dhe një reduktim prej 5 për qind i yndyrës së barkut.

2. Reduktohet rreziku i sëmundjeve koronare të zemrës dhe goditjes në tru.

3. Ulja e inflamacionit kronik të shkallës së ulët: Inflamacioni i shkallës së ulët është një faktor rreziku për shumë sëmundje publike. Inflamacioni i shkallës së ulët dhe mbipesha shkojnë dorë për dore dhe palëvizshmëria është një nga faktorët kryesorë të rrezikut.

4. Djegia në mënyrë efektive e dhjamit: Një studim në këmbë zbuloi se 8 për qind e rrudhave të dhjamit në bark dhe në pjesën e sipërme të krahut ndodhën brenda 20 javëve, pasi subjektet ecnin mesatarisht për një orë në ditë. Megjithatë, ushtrimet për një kohë të gjatë nuk janë një mënyrë shumë efektive për të humbur peshë.

5. Aftësia për të funksionuar dhe për të qenë të vetë-mjaftueshëm: Të mos përfundosh në azil dhe të jetosh në shtëpi tënde është e mundur për më gjatë kur rreziku i frakturave dhe i rënies zvogëlohet nga ecja. Mund të ecni edhe në shtëpi nëse keni frikë të dilni.

6. Rreziku i sëmundjes Alzheimer zvogëlohet: Nëse ecni në moshën e mesme për gjysmë ore në ditë, rreziku i sëmundjes Alzheimer bie me 60 për qind. Nga ecja përfitojnë gjithashtu në një sasi të konsiderueshme edhe ata që kanë një prirje gjenetike për t’u sëmurur.

7. Presioni i gjakut ulet: Sipas studimit, mesatarisht, presioni i gjakut i lartë bie deri në 5 mmHg rreth dy muaj pas fillimit të ushtrimeve.

8. Rrahjet e zemrës bien: rrahjet e zemrës suaj ngadalësohen me 5 rrahje në minutë me ecje të rregullt. Ndryshimi do të ndodhë pas disa muajsh. Ndërsa rrahjet e zemrës suaj ulen, efektiviteti i ushtrimeve tuaja përmirësohet, ju konsumoni dukshëm më pak oksigjen dhe i ngarkoni më pak trupit tuaj, gjë që kursen trupin tuaj dhe ngadalëson plakjen tuaj.

9. Metabolizmi përshpejtohet pak: Me kalimin e moshës, masa muskulore zvogëlohet, metabolizmi bazal ngadalësohet dhe yndyra fillon të grumbullohet në bark, edhe nëse jetoni në të njëjtën mënyrë si më parë. Ecja ruan masën muskulore, veçanërisht në këmbë, dhe në këtë mënyrë rrit konsumin e energjisë.

10. Stresi lehtësohet dhe përmirësohet humori: Veçanërisht në natyrë, lëvizja përmirëson mirëqenien e mendjes. Efekti vjen edhe nga fakti se ecja përmirëson metabolizmin e sheqerit. Dëmtimi i tolerancës ndaj sheqerit kur rrit depresionin, shton peshë dhe tek meshkujt gjithashtu ul nivelet e testosteronit.

11. Nivelet e kolesterolit përmirësohen: Në një studim të përfitimeve nga ecja, kolesteroli i mirë HDL u rrit me 5 për qind me një orë mesatare ecjeje ditore. Kolesteroli i mirë nuk mund të rritet me ilaçe, por ushtrimet e përmirësojnë atë. Nëse kolesteroli i keq është i ngritur dhe ka një predispozicion të trashëguar, mjekimi është një trajtim shumë më efektiv sesa ushtrimet.

12. Cilësia e gjumit përmirësohet: Kur bëni një shëtitje më vonë se disa orë para se të shkoni në shtrat dhe më pas bëni një dush të ftohtë, të biesh në gjumë është më e lehtë dhe gjumi është më i mirë.

13. Rreziku i vdekjes së parakohshme bie: Me një shëtitje gjysmë ore ditore, rreziku i vdekjes së parakohshme bie me 30 për qind.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *