PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Moska nën rrezen goditëse të Helsinkit. Avionët F-35 mund t’i gjuajnë raketat Jassm-ER më larg se 925 kilometra

, ,

Rrezja e goditjes së raketave të lëshura nga avioni luftarak F-35 i zgjedhur nga Finlanda është 1200 kilometra. Por këto monstra elektronike janë më shumë si raketa fluturuese sesa pajisje luftarake ajrore. Ata mund të shkaktojnë mjaft dëme për sa kohë që dalin në ajër.

Për disa vite tashmë, Finlanda ka të instaluara në avionët aktualë Hornets raketa të prodhimit amerikan, me një rreze veprimi prej të paktën 370 kilometrash. Përveç Finlandës dhe Shteteve të Bashkuara, raketa përdoret vedhe në Australi dhe Poloni.

Në kokat e tyre që mbajnë deri në 450 kg eksplozivë, raketat Jassm janë kryesisht bunkerë depërtues që do të arrinin objektivat në Gadishullin Kola dhe në rajonin e Leningradit që rrethon Shën Petersburgun. Këto janë dy nga tre përqendrimet kryesore të armëve të Rusisë. I treti është rajoni i Moskës.

Shtetet e Bashkuara mbështetën ofertat e saj për luftarakë duke u siguruar paraprakisht që armatimet e duhura mund t’i shiten edhe Finlandës. Në tetor të vitit të kaluar, Pentagoni i njoftoi Kongresit Amerikan autorizimin për t’i shitur Finlandës 64 avionë luftarakë.

Licencat e shitjes zbuluan se Departamenti Amerikan i Shtetit kishte dhënë leje për t’i shitur 200 raketa Jassm-ER Finlandës në të njëjtën kohë.

Qeveria nuk ka thënë ende të premten pasdite se çfarë armatimesh do të blihen për avionët e rinj. Në fund të konferencës për shtyp, Kari Renko, Drejtor i Departamentit të Logjistikës së Forcave të Mbrojtjes Finlandeze, tha se 800 milionë euro nga paratë e projektit nuk janë zotuar dhe do të përdoren për blerjet e ardhshme të armëve.

Modeli ER për modelin ENHANCED nënkupton diapazon të zgjeruar. Raketa është në gjendje të shkatërrojë një objektiv nga një distancë prej të paktën 925 kilometrash. Një raketë e tillë mund të lëshohej nga hapësira ajrore e qytetit Espoo (Metropoli i Helsinkit) për të shpërthyer në Sheshin e Kuq.

Shtetet e Bashkuara nuk kanë pasur asnjë pengesë traktati për tregtinë e raketave që nga përfundimi i marrëveshjes INF të raketave me rreze të mesme veprimi INF-Rusi-SHBA në vitin 2019 me iniciativën e Presidentit Donald Trump. Para refuzimit të marrëveshjes, të dyja palët akuzuan njëra-tjetrën për shkeljen dhe anashkalimin e “Marrëveshjes së Raketave Euro” të vitit 1987.

Megjithatë, sipas komentuesve të njohur me strategjinë e SHBA-së, Trump kishte në mendje Kinën në vend të Rusisë kur donte të hiqte qafe ndalimin e raketave që lëshonin 500-5500 kilometra nga toka. Nga ana tjetër, ekspertët teknikë kanë theksuar se këto marrëveshje janë të modës së vjetër, sepse distanca e fluturimit të një rakete është mjaft e lehtë për t’u ndryshuar.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *