PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Nafta rritet me 50 cent brenda vitit. Ministri i Transportit. Duhet kompensim

, ,

Vetëm çmimi i naftës është rritur me dhjetëra cent gjatë vitit të kaluar, deri në 50 cent për litër, thotë një raport i Shoqatës Finlandeze të Transportit dhe Logjistikës SKAL.

Rritja e çmimeve vjen ndër të tjera si pasojë e efektit të kombinuar të çmimit të naftës në tregun botëror, vendimeve të taksave të brendshme dhe masave për uljen e emetimeve.

Timo Haraka (sd.), Ministër i Transportit dhe Lidhjeve, thotë se çmimi i lartë i karburantit është një “çështje serioze” veçanërisht për shoferët profesionistë.

Sipas ministrit Haraka, ka një ndryshim të madh teknologjik në trafik, pasi po kalojmë nga motorët me djegie të brendshme në makinat elektrike.

“Unë mendoj se kur njëra pas tjetrës fabrikat e makinave nuk prodhojnë më motorë me djegie të brendshme, ne duhet të përdorim subvencione të ndryshme dhe eliminime tatimore për ta bërë energjinë të aksesueshme për shumë njerëz”, tha Harakka në konferencën për shtyp.

Sipas ministrit, e ardhmja afatgjatë e makinave me djegie të brendshme dhe lëndëve djegëse fosile është shumë e pasigurt.

“Për sa i përket rritjes së çmimit të karburantit, çështjet që kanë të bëjnë me kompensimin duhet të shqyrtohen veçmas”, tha Harakka.

Shumë vende nordike ka kohë që kanë filluar kompensimin e çmimit të karburantit, por Finlanda ende nuk ka një skemë të veçantë për situatën aktuale.

Në vjeshtën e vitit 2020, ministri Harakka tërhoqi vëmendjen duke deklaruar në Yle’s A-studio se rritja e çmimeve të karburantit e shkaktuar nga tregtimi i emetimeve të trafikut të planifikuar më parë mund të kompensohet plotësisht si për të varfërit ashtu edhe për ata që jetojnë në zona të thella rurale. Harakka konsideroi se do të përfitojnë familje që kanë të ardhura neto vjetore prej 40,000 euro. Kur u pyet se si do të funksiononte kompensimi, Haraka u përgjigj se “do të jetë transferim i të ardhurave” dhe “paratë do të shfaqen në llogarinë bankare”.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *