PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

NATO: Do t’i anëtarësojmë shumë shpejt, nëse Finlanda dhe Suedia aplikojnë

, ,

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg i tha sot gazetës suedeze Dagens Nyheter se të 30 vendet e NATO-s do të përgatiteshin për një proces shumë të shpejtë anëtarësimi për Suedinë dhe Finlandën.

– Do të vendoset shumë shpejt, thotë Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg për Dagens Nyheter kur u pyet se sa kohë do të duhej për t’u bërë anëtare, nëse Finlanda dhe Suedia vendosin të anëtarësohen në NATO.

Intervista e DN vjen pas spekulimeve nëse ka pikëpyetje brenda NATO-s dhe se sa të mirëpritur do të ishin aplikimet e reja për organizatën euroatlantike.

Megjithatë, Stoltenberg është “i kujdesshëm për të dhënë një afat kohor, apo numrin e muajve”.

– Do të jetë shumë i shpejtë vendimi për anëtarësim.

Arsyeja është, thotë Stoltenberg, se të dyja vendet tashmë janë afër NATO-s si vende partnere.

Dagens Nyheter vë në dukje se mesazhi i Stoltenberg tani është shumë më i qartë se sa në intervistat e mëparshme për anëtarësimin e Suedisë, pasi ai shmangte komentet sepse vendimi për një aplikim ishte në tryezën e Suedisë dhe Finlandës. Ai thotë se edhe tani – NATO nuk mban një qëndrim se çfarë duhet të vendosin këto dy vende – por është e qartë se do të shqyrtohet me shpejtësi nga NATO.

Në pyetjen e DN për reagimet ndaj anëtarësimit të mundshëm të Suedisë, Stoltenberg thotë se të gjitha vendet anëtare të NATO-s do të ishin pozitive për këtë.

– Po, ky është vlerësimi im. Kjo nuk është një temë që është trajtuar zyrtarisht në NATO, por nëse Suedia po shqyrton anëtarësimin, unë kam shumë besim se do të kishte mbështetje të madhe për këtë në NATO.

Stoltenberg thotë se ai nuk ndjen ndonjë shqetësim se siguria e Suedisë do të përkeqësohej gjatë periudhës së aplikimit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *