PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Në 2023 pritet të kemi supervaksinën kundër të gjitha varianteve të koronavirusit

, ,

Më shumë se njëqind variante të reja për vaksinat e koronavirusit po zhvillohen aktualisht në mbarë botën, njofton Iltalehti.

Zhvillimet e fundit në vaksinat e koronavirusit përfshijnë vaksinat pan-sarbecovirus, të cilat në rastin më të mirë mund të ofrojnë mbrojtje kundër sëmundjeve të shkaktuara nga variantet virale aktuale dhe të ardhshme.

Kjo do të ishte e mundur sepse vaksinat pan-sarbeco mund të shpresojnë të prekin pjesë të koronavirusit që janë të zakonshme për të gjitha variantet e koronavirusit.

Vaksinat më të avancuara pan-sarbeco tashmë janë duke u testuar te njerëzit. Hanna Nohynek, mjeke kryesore në Institutin Kombëtar për Shëndetin dhe Mirëqenien (THL), vlerëson se këto vaksina, në rastin më të mirë, mund të jenë të disponueshme në vitin 2023.

“Është ndoshta tepër optimiste të mendosh se do të ishte në dispozicion një vaksinë që do të parandalonte të gjitha infeksionet koronavirusit, por është e mundur që një vaksinë të mund të mbrojë kundër sëmundjeve serioze të shkaktuara nga të gjithë koronaviruset,” tha Nohynek për IL.

Megjithatë, përpara se të prezantohen vaksinat pan-sarbeco, ka të ngjarë të bëhen të disponueshme vaksina të reja të përshtatura për një variant specifik.

Funksioni i tyre bazohet në identifikimin e saktë të proteinave të pikut në variantet e koronavirusit. Më afër prezantimit janë vaksinat koronavirus të zhvilluara kundër vetë-transformimit të virusit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *