PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Në 2024, Finlanda bëhet një nga prodhuesit kryesorë të baterive për makinat elektrike

,

1.5 miliardë investime në 3 fabrika po e katapultojnë Finlandën në statusin e një lojtari të rëndësishëm global në industrinë e Baterive. Johnson Matthey, një kompani kimike e renditur në bursat e Mbretërisë së Bashkuar, së bashku me kompaninë shtetërore, Grupin Finlandez të Mineraleve kanë njoftuar investimin për ngritjen e një fabrike të materialeve katodë të planifikuar për Vaasa, qytet në veriperëndim të Finlandës.

Fabrika do të prodhojë materiale katodë të përdorura në bateritë e automjeteve elektrike (EV), të cilat janë gjithnjë e më të kërkuara ndërsa prodhuesit e makinave kalojnë në automjete elektrike. Impianti me një kapacitet të emërtimit prej 30,000 tonë materiale katodë me dendësi ultra të lartë të kërkuar nga prodhuesit e EV është investimi i dytë i Johnson Matthey në Finlandë.

Të dy kompanitë nuk e bënë të ditur shumën e investuar, por shuma vlerësohet të jetë në qindra miliona Euro. Qyteti i Vaasa ka ofruar të furnizojë uzinën me energji të prodhuar vetëm nga burime të rinovueshme dhe fabrika do të përfshijë një zgjidhje inovative të trajtimit të ujërave të zeza.

Impianti do të jetë një shtesë në grupin e baterive EV në Finlandë që përfshin gjithashtu kompaninë finlandeze të shërbimeve Fortum dhe kimikatet gjermane Maker BASF.

Sipas Matti Hietanen, CEO i Finland Minerals Group, uzina do të punësojë qindra njerëz kur të fillojë të funksionojë në 2024.

Ministri i Çështjeve Ekonomike Mika Lintilä vlerësoi investimin si provë të suksesit për Strategjinë e Baterive në Finlandë, duke thënë: “Këto investime, të cilat janë gjithashtu të rëndësishme për ekonomitë rajonale, padyshim që do të ushqejnë investime të tjera të reja në Finlandë”,

Ministrja e Punësimit Tuula Haatainen, mirëpriti lajmin e mirë për grupin e baterive në Finlandë duke thënë: “Ekspertiza finlandeze dhe një mjedis i qëndrueshëm investimi mbështesin zhvillimin e bazuar në Strategjinë Kombëtare të Baterisë dhe investimet në Finlandë”. Kryeministrja Sanna Marin vlerësoi gjithashtu investimin e rëndësishëm në një Tweet .

Metalet kritike për prodhimin e materialeve të reja të baterisë në Finlandë do të furnizohen nga Nornickel, prodhuesi më i madh në botë i paladiumit dhe nikelit të gradës së lartë, dhe një prodhues i madh i Platinumit, kobaltit dhe bakrit. Nornickel ka nënshkruar një marrëveshje me Johnson Matthey për një furnizim afatgjatë të materialit të nevojshëm.

Në përgjigje të kërkesës evropiane në rritje për metale me cilësi të lartë dhe me burim të përgjegjshëm për industrinë EV, në fillim të prillit Nornickel njoftoi planet për të rritur prodhimin e qëndrueshëm të nikelit dhe kobaltit në rafinerinë e saj në Finlandë NN Harjavalta nga 65,000 tonë në mbi 100,000 ton deri në fillim të vitit 2026. Nornickel Harjavalta furnizohet kryesisht nga energjia e rinovueshme dhe është një specialist i klasit botëror në prodhimin hidrometallurgjik të nikelit me pastërti të lartë me portofolin e gjerë të produkteve të nikelit në Evropë. Fabrika plotëson kërkesat më të rrepta të qëndrueshmërisë së BE dhe riciklon mbi 90% të mbetjeve të saj, duke dërguar në treg produktet me një nga gjurmët më të ulëta të karbonit në industri.

Gama e produkteve të NN Harjavalta do të luajë një rol të rëndësishëm në plotësimin e kërkesave të Johnson Matthey për prodhimin e materialeve aktivë pararendës dhe katodë në Finlandë, si dhe për fabrikën ekzistuese në Poloni.

“Ky zgjerim do të forcojë më tej pozicionin e rafinerisë Harjavalta, si një nga prodhuesit më të qëndrueshëm të metaleve të nikelit dhe kobaltit në industrinë e baterive EV.” komentoi Joni Hautojärvi, Drejtor Menaxhues në Nornickel Harjavalta.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *