PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Nëntor, Orkestra Filarmonike rikthen muzikën klasike në bibliotekat e Helsinkit

, ,

Muzika e dhomës do të luhet në gjashtëmbëdhjetë biblioteka në Helsinki gjatë muajit nëntor. Organizuar së bashku nga Orkestra Filarmonike e Helsinkit dhe Biblioteka e Qytetit të Helsinkit, koncertet e Orkestrës Filarmonike të Helsinkit në turneun “Biblioteka Juaj” janë pa pagesë.

Koncertet e turneut në bibliotekë janë rreth gjysmë ore të gjata dhe shfaqin muzikantë të orkestrës së qytetit që luajnë në ansamble të vogla të muzikës së dhomës. Bashkëpunimi i muzikës së dhomës midis Orkestrës Filarmonike të Helsinkit dhe Bibliotekës së Qytetit të Helsinkit filloi vitin e kaluar kur biblioteka festoi 160 vjetorin e saj. Veprimtaria do të vazhdojë tani dhe turneu i bibliotekës së orkestrës do të bëhet një traditë vjetore.

“Reagimet si nga banorët e qytetit ashtu edhe nga muzikantët e orkestrës sonë vitin e kaluar ishin të qarta: atmosfera në koncertet e bibliotekës ishte e veçantë dhe e ngrohtë. Jemi të lumtur që vazhdojmë t’i organizojmë këto takime në mbarë Helsinkin. Shpresoj që sa më shumë banorë të jetë e mundur do gjejnë rrugën drejt këtyre koncerteve të vogla, “thotë Aleksi Malmberg, Drejtor i Përgjithshëm i Orkestrës Filarmonike të Helsinkit.

Turneu i Orkestrës Filarmonike të Helsinkit në Bibliotekën tuaj do të fillojë të hënën, më 1 nëntor në Bibliotekën Etelä-Haaga. Koncerti i fundit i turneut do të jetë të enjten, 25 nëntor në Bibliotekën Oulunkylä. Koncertet, të cilat zgjasin rreth gjysmë ore, fillojnë në mesditë ose 6 pasdite. Turneu mundëson që koncertet e muzikës së dhomës me cilësi të lartë të jenë lehtësisht të arritshme nga banorët e Helsinkit në bibliotekën e tyre lokale.

Programin e plotë mund ta shikoni në këtë link: https://helsinginkaupunginorkesteri.fi/fi/uutiset/kaupunginorkesteri-kirjastossasi-marraskuussa

“Bibliotekat janë vende afër njerëzve, ku takohen jo vetëm letërsia, por edhe muzika dhe kultura tjetër. Turneu i muzikës së dhomës së Orkestrës Filarmonike të Helsinkit në biblioteka është një shtesë e shkëlqyer për ofertat e gjalla kulturore të rretheve,” thotë Katri Vänttinen. Drejtor i Bibliotekës në Qytetin e Helsinkit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *