PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Nga 28 dhjetori, kufizime dhe kontrolle në kufi. Koronapasi humb fuqinë. Test negativ edhe për europianët

, ,

Në mbledhjen e së martës mbrëma, qeveria vendosi të shtrëngojë ndjeshëm kufizimet e koronavirusit, pasi situata e është përkeqësuar shumë shpejt për shkak të variantit të ri omikron.

Ja lista e plotë e kufizimeve:

Ndërprerja e shërbimit të restoranteve nga ora 5 pasdite e datës 28.12.

Nga pragu i Krishtlindjeve, restorantet do të duhet të ndalojnë shërbimin e pijeve në orën 21:00 dhe të mbyllin dyert e tyre në orën 22:00.

Më 28 dhjetor, kufizimet do të vazhdojnë të shtrëngohen.

Baret dhe restorantet e tjera, aktiviteti kryesor i të cilave është shërbimi i alkoolit, duhet të ndalojnë shitjen në orën 17:00 dhe të mbyllin dyert e tyre në orën 18:00. Vetëm gjysma e numrit të klientëve lejohen brenda në çdo kohë.

Restorantet e ushqimit gjithashtu duhet të ndalojnë shërbimin e pijeve në orën 17:00, por atyre u lejohet të mbajnë dyert e tyre të hapura deri në orën 20:00. Vetëm 75 për qind e numrit të lejuar normalisht lejhen brenda në të njëtjën kohë.

Kufizimet janë të vlefshme për tre javë.

Ato nuk mund të anashkalohen as me pasaportë koronavirusi. Pra, as i vaksinuari dhe as i pavaksinuari nuk mund ta festojnë Vitin e Ri në një restorant.

Përdorimi i pasaportës së koronavirusit është gjithsesi i kufizuar

Përdorimi i pasaportës koronavirusit do të kufizohet më gjerësisht për tre javë, duke nisur nga 28 dhjetori. Por përdorimi i saj nuk do të pezullohet plotësisht.

Gjatë kësaj kohe, Koronapassi nuk mund të përdoret për të hequr qafe kufizimet në të ashtuquajturat ngjarje publike me rrezik të lartë dhe të moderuar. Meqenëse numri i pjesëmarrësve i caktuar nga autoritetet nuk mund të anashkalohet, shumë nga këto aktivitete nuk mund të organizohen në praktikë.

Kufizimet do të zbatoheshin për zonat më të rënduara, pra në përhapje të epidemisë së koronavirusit. Vendet me mundësi apo me rrezik të moderuar dhe të lartë, përveç bareve, klubeve të natës dhe restoranteve me karaoke, vlerësohen, për shembull, vendet ku organizohen aktivitete masive dhe nuk specifikohet ulja ose koncerte ku këndojnë grupe e korit.

Në vende të tjera, ku ka një rrezik më të ulët, kufizimet mund të anashkalohen me një pasaportë koronavirusi.

Qeveria po përgatit një dekret për ndryshimin e nenit 58 i të ligjit për sëmundjet ngjitëse brenda një afati të shkurtër kohor.

Edhe ata nga vendet e BE-së nuk mund të hyjnë në Finlandë vetëm me pasaportë korona

Përveç serisë së plotë të vaksinimit, atyre që vijnë në Finlandë nga BE dhe zona Shengen do t’u kërkohet gjithashtu të japin një certifikatë të një rezultati negativ të testit të koronës në më pak se 48 orë. Në të kaluarën, mjaftonte një pasaportë koronavirusi e vaksinimeve ose prova e sëmundjes koronare të zemrës.

Kontrolli i brendshëm i kufirit do të kthehet në trafikun midis Finlandës dhe të gjitha vendeve të Shengenit që nga 28 dhjetori.

Një rezultat negativ i testit nuk kërkohet për shtetasit finlandezë, të huajve me banim të përhershëm në Finlandë ose ata, hyrja e të cilëve bazohet në një arsye të nevojshme si çështje familjare ose arsye të tjera bindëse personale.

Mësimi në distancë rekomandohet për universitetet

Qeveria rekomandon mësimin në distancë për universitetet. Megjithatë, universitetet janë të pavarura dhe do të vendosin vetë.

Qeveria nuk rekomandon që shkollat ​​e mesme dhe ato profesionale të kalojnë në mësimin në distancë. pavarësisht, se këtë e kishte sugjeruar grupi ministror SOTE i qeverisë, por ky propozim nuk u mbështet në mbledhjen e mbrëmshme të qeverisë.

Kompensimi për kompanitë që vuajnë nga kufizimet, detaje të hapura

Restorantet dhe industria e eventeve të ndryshme, ndër të tjera, vuajnë nga kufizimet. Sipas kryeministres Sanna Marin , subvencionet do të jepen edhe për ta, por kjo çështje është ende duke u përgatitur.

Marin nuk komentoi, për shembull, nëse do të kërkonte para brenda apo jashtë kornizës së shpenzimeve të qeverisë. Partia e Qendrës ka kërcënuar më parë se do të largohet nga qeveria nëse shpenzimet dalin nga kornizat e buxhetit të rëna dakord më herët për nivelin e borxhit.

Qeveria do të ngrejë një grup të ri pune të ministrave për koronavirusin

Qeveria do të ngrejë një grup të ri pune të ministrave për çështjet e koronavirusit. Qëllimi i tij është të koordinojë përpjekjet dhe të sigurojë shkëmbimin e informacionit.

Grupi kryesohet nga Krista Kiuru (sd), Ministre për Familjen dhe Shërbimet Themelore, e cila gjithashtu kryeson Grupin Ministror të Punës SOTE.

Sipas Marin, synimi është që të shmanget nevoja që e gjithë qeveria të takohet për mbledhje të gjata, si për shembull të martën mbrëma, kur negociatat e kabinetit zgjatën më shumë se gjashtë orë.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *