PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Nga sot, Finlanda ligjëron pasaportën Covid, alternativa për të shmangur kufizimet

, , ,

Nga mesanata e djeshme, Finlanda ka në përdorim pasaportën Covid. Të Premten, Parlamenti miratoi një ndryshim në Aktin e Sëmundjeve të Transmetueshme, që i lejon për shembull restoranteve, por edhe institucioneve të tjera, të kërkojnë prej klientëve një pasaportë Covid, si një alternativë ndaj kufizimeve.

Një pasaportë nënkupton një certifikatë të një serie vaksinash mjeko-ligjore të marra, një rezultat negativ të testit të koronës ose që ke kaluar sëmundjen. Pasaporta mund të përdoret për të shmangur disa kufizime të normave të interesit të aplikueshme ndryshe.

Për shembull, restorantet dhe klubet e natës mund të fillojnë të kërkojnë një pasaportë nga klientët e tyre para se t’i lejojnë të hyjnë.

Sipas Ministrisë së Çështjeve Sociale dhe Shëndetësisë (STM), një pasaportë mund të kërkohet gjithashtu për aktivitete publike, palestra, pishina dhe sauna, parqe dëfrimi, ambiente të brendshme kopshtesh zoologjike, parqe lojërash të mbyllura dhe muze dhe hapësira ekspozitash, ndër të tjera.

Klientët me pasaportë i lejojnë restorantet dhe baret të mos respektojnë kufizimet e pandemisë të vendosura nga qeveria për orarin, numrin e njërëzve, distancat, etj. Nëse ka klientë pa pasaportë, Ministria e Shëndetësisë kujton se ata duhet të respektojnë të gjitha kufizimet e vendosura për rajonin ku këto biznese operojnë. Klientët pa pasaportë nuk mund të mos porositin pije në bar pas mesnatës.

Aktualisht, përveç zonës metropolitane të Helsinkit, kufizimet e restoranteve zbatohen në Ostrobothnia, Ostrobothnia Qendrore, Päijät-Häme, Satakunta dhe Finlanda Jugperëndimore.

Kufiri i moshës në pasaportën është 16 vjet, domethënë të rinjve nuk u kërkohet të kenë pasaportë.

Për më tepër, 16 deri në 17 vjeç dhe ata që nuk janë në gjendje të marrin vaksina për arsye shëndetësore, u garantohen teste falas të koronavirusit nga kujdesi shëndetësor publik.

Të tjerët duhet të paguajnë testin e tyre të koronavirusit për një pasaportën Covid.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *