PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Niinistö: Bisedimet SHBA-Rusi i shërbejnë stabilitetit të Finlandës

,

Finlanda ështe e kënaqur me rezultatet e bisedimeve mes Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Rusisë. Presidenti i SHBA Joe Biden dhe Presidenti rus Vladimir Putin u takuan të mërkurën në një samit në Gjenevë.

Presidenti i Republikës Sauli Niinistö tha në një intervistë për Yle se marrëdhëniet midis Shteteve të Bashkuara dhe Rusisë ndikojnë në Finlandë në një mënyrë të thjeshtë: sa më mirë të shkojnë mirë me njëri-tjetrin, aq më mirë për Evropën dhe veçanërisht për Finlandën.

Sipas Niinistö, të gjitha diskutimet midis Shteteve të Bashkuara dhe Rusisë gjithashtu promovojnë stabilitetin e Finlandës.

– Nëse tensionet midis Shteteve të Bashkuara dhe Rusisë rriten në Evropë, atëherë ne jemi shumë në qendër të vëmendjes këtu. Sa më pak tension, aq më mirë për ne.

Sipas Niinistö, Biden po punon qartë për të rivendosur partneritetin tradicional me Evropën, të dëmtuar gjatë mandatit të Presidentit Donald Trump.

Presidenti i Republikës Sauli Niinistö nuk beson se situata e politikanit rus të opozitës Alexei Navalny do të ndryshojë me samitin midis presidentëve të Rusisë dhe Shteteve të Bashkuara.

Presidenti i SHBA Joe Biden dhe Presidenti rus Vladimir Putin u takuan të mërkurën në një samit në Gjenevë. Putin gjithashtu gjatë takimit iu referua Navalnyit, si një udhëheqës i opozitës në burg.

“Fakti që u takuan është me të vërtetë rezultati”

Niinistö nuk beson se marrëdhënia midis Rusisë dhe Shteteve të Bashkuara do të ndryshojë ndjeshëm, edhe pse Biden dhe Putin tani janë takuar.

– Nuk mendoj se mund të ndryshojë shumë. Por, është e rëndësishme që edhe ata që nuk pajtohen të flasin me njëri-tjetrin dhe, nga ana tjetër, të dinë se ku ka potencialisht marrëveshje dhe për çfarë nuk pajtohen.

– Fakti që u takuan është me të vërtetë një rezultat. Është jashtëzakonisht e rëndësishme që fuqitë e botës të kenë bisedime. Edhe nëse nuk ka konsensus, të paktën ne e dimë se çfarë po mendojnë të gjithë.

Në takim u ngritën edhe çështje konkrete. Niinistö përmend temat e kontrollit të armëve në veçanti, të cilat u diskutuan nga të dy presidentët.

– Për shembull, Presidenti Biden deklaroi se u diskutua në detaje të hollësishme dhe se një vazhdim mund të vijonte. Ky është një lajm i mirë.

Një temë tjetër e rëndësishme për Finlandën është mjedisi i rajonit të Arktikut.

– Sigurisht, unë do të doja që të gjitha mendimet mjedisore dhe klimatike që kemi paraqitur, lufta kundër qymyrit të zi dhe lufta kundër metanit, të jenë gjërat e para. Shpresojmë se edhe kjo do të shkojë përpara, pasi rajoni i Arktikut është interes i qartë për të dy.

Në takim, Niinistö gjithashtu tërhoqi vëmendjen për faktin se në bisedimet mes Biden dhe Putin u fol edhe për Kinën, fuqinë e tretë.

– Ne jemi qartazi në një situatë ku nuk ka dy pa një të tretë, thotë Niinistö.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *