PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Niinistö-Parlamentit: Lufta po afrohet në Ukrainë. Finlanda nuk është e kërcënuar

,

Presidenti i Republikës Sauli Niinistö i tërhoqi vëmendjen parlamentit dhe qytetarëve për situatën e komplikuar të sigurisë në Evropë.

Në fjalën që mbajti në parlament, ai theksoi se nuk kishte asnjë kërcënim ushtarak për Finlandën. Në të njëjtën kohë, Niinistö vuri në dukje se fenomenet e vërejtura në mjedisin e sigurisë vitet e fundit japin arsye për të parë gatishmërinë.

“Në kufijtë e Ukrainës, kërcënimi i luftës po rritet dhe Rusia po sfidon themelet e sigurisë evropiane,” tha Niinistö.

“Edhe pse nuk ka asnjë kërcënim ushtarak për Finlandën, situata gjithashtu ndikon thellë tek ne. Rritja e tensioneve ushtarake në kufijtë e Ukrainës reflektohet në të gjithë Evropën. Askush nuk mund të mbyllë sytë para situatës. Rusia, gjithashtu, po e kërkon këtë vëmendje”, thanë ata.

Në fjalën e tij Niinistö deklaroi se vitet e fundit në mjedisin e sigurisë janë parë dukuri të reja, të cilat japin shkas për gatishmëri për t’u shqyrtuar. Imigrimi në shkallë të gjerë i organizuar me qëllime armiqësore është një shembull i kësaj, thanë ata.

“Unë kam qenë i shqetësuar në të kaluarën se situata e sigurisë kërkon përditësim të vazhdueshëm.”

“Pavarësisht nëse po flasim për ndikim hibrid apo ndonjë ndikim tjetër në shkallë të gjerë, sfida për Finlandën është e qartë. Parashikimi dhe vigjilenca kërkohet edhe në punën legjislative.”

Niinistö iu referua vendeve nordike afër Finlandës dhe se si këto po forcojnë legjislacionin e tyre të sigurisë kombëtare. Ai e konsideroi të nevojshme që në Finlandë të fillojë reforma e Ligjit për Gatishmërinë Emergjente.

Sa i përket përpjekjeve për të lehtësuar tensionet , Niinistö tha se diplomacia ka ende përdorim.

“Për sa i përket situatës në Ukrainë, bisedimet po vazhdojnë dhe synimi është ende promovimi i marrëveshjes së Minskut. Ka gjithashtu hapësirë ​​për negociata të mëtejshme mbi kontrollin e armëve dhe reduktimin e rrezikut.”

Ai theksoi se pavarësisht tensioneve në rritje, pozicioni ndërkombëtar i Finlandës është i mirë, pasi Finlanda ka ndërtuar qëllimisht partneritete dhe ka ruajtur marrëdhënie të mira fqinjësore.

“Në këtë situatë, linja e parë dhe më e rëndësishme e mbrojtjes së Finlandës kalon brenda kufijve të vendit tonë – dhe mes veshëve të njerëzve që jetojnë këtu. Ne duhet të jemi në gjendje t’i besojmë njëri-tjetrit. Se secili po bën pjesën e vet, sipas aftësive dhe mundësive të veta.”

Në fjalimin e tij, Niinistö gjithashtu theksoi pjesëmarrjen e ulët në zgjedhjet rajonale dhe statusin e zonave të reja të mirëqenies, ku 47.5 për qind e atyre që kanë të drejtë vote kanë votuar në zgjedhje.

“Ndoshta një përshkrim më i mirë do të ishte: fillimi është gjithmonë i vështirë. Dhe kushtet nuk ishin të lehta për kandidatët apo votuesit kur pandemia e koronës shtrëngoi sërish kontrollin e saj”, tha ai.

Niinistö tha se shumë zona të reja të mirëqenies tani janë vënë në provë. Megjithatë, në fund të fundit, përgjegjësia bie mbi vendimmarrësit. Ai kujtoi se rajonet varen nga financimi shtetëror dhe këtë e vendosin deputetët.

“Por asnjë para apo pasuri nuk krijohet duke shtypur një buton në këtë sallë”, tha ai.

Niinistö kujtoi se reforma sociale pritet të ndihmojë në ribalancimin e ekonomisë.

“Finlanda ka nevojë për rritjen ekonomike dhe balancimin e financave publike. Një nga premtimet e reformës SOTE ishte se do ta ndihmonte këtë të fundit. Kjo është gjithashtu ajo që duhet të pritet.”

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *