PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Nuk punon ID bank?! Ja 4 alternativat për t’u identifikuar në shërbimet qeveritare dhe shëndetësore

, ,

Javën e kaluar, Nordea ishte objektivi i një sulmi tre-ditor të mohimit të shërbimit. Hyrja në bankingun online dhe celular ishte e pamundur.

Përveç vështirësive me pagesat, nuk ishte i mundur as identifikimi i fortë përmes ID bankare. Kjo do të thotë që nuk mund të identifikoheshit në shërbimet qeveritare ose shëndetësore. Për shembull, nuk mund të zgjidhje asnjë probllem me Omakanta, Kela, Shërbimi i Transaksioneve Policore dhe raportet elektronike të krimit apo Administrata Tatimore.

Një certifikatë është një certifikatë e nënshkruar në mënyrë elektronike nga një organizatë e besuar që verifikon identitetin e mbajtësit të certifikatës. Certifikata përmban një çelës publik që identifikon pronarin e certifikatës.

Lufta në Ukrainë pritet të rrisë potencialin për sulme kibernetike, kështu që sulme të ngjashme të tejzgjatura të mohimit të shërbimit do të vazhdojnë.

Ka mundësi për t’u identifikuar edhe pa ID banke. Më e zakonshme prej tyre është certifikata celulare e ofruar nga operatorët e telekomit, e cila operon në më shumë se 20 mijë shërbime online. Certifikata celulare ndodhet fizikisht në kartën SIM të telefonit dhe bazohet në një pin të përcaktuar nga përdoruesi.

Nga operatorët e telekomit, Telia u ofron klientëve të saj një certifikatë celulare si shërbim shtesë falas. DNA-ja të kërkon 1,99 euro në muaj për shërbimin. Shërbimi është falas për klientët korporativë të Elisa-s dhe çmimi për klientët personalë është 1.99 euro në muaj.

Vendosja e një certifikate celulare është e lehtë, pasi operatorët e telekomit i njohin klientët e tyre, përveç abonimeve me parapagesë. Kjo do të thotë që shërbimi mund të aktivizohet online. Elisa, DNA dhe Telia kanë shërbimet e tyre për këtë.

Zbatimi i një certifikate celulare kërkon vërtetim me ID-të bankare në internet gjatë regjistrimit të shërbimit. Kjo do të thotë se nuk do të funksionojë nëse vërtetimi i bankës është jashtë loje për shkak të një sulmi të mohimit të shërbimit. Pra, regjistrimi duhet bërë kur ID bank është aktive-

SI ID-të e bankave dhe certifikatat celulare janë shembuj të identifikimit të fortë elektronik që mund të përdoret për të verifikuar identitetin në transaksionet elektronike. Qendra e Sigurisë Kibernetike nën Traficom, Agjencia Finlandeze e Transportit dhe Komunikimit, po eksploron opsionet.

Opsioni i tretë është certifikata e shtetasit nga Agjencia e Informacionit Dixhital dhe Popullsisë me kartë identiteti të lëshuar nga policia. Ju mund të aplikoni për një kartë identiteti online ose në një komisariat.

Sipas policisë, çipi i një karte identiteti të zakonshëm dhe një karte identiteti të huaj ka një certifikatë shtetasi që mund të përdoret për të hyrë në shërbimet online të sektorit publik. Karta e identitetit e paautorizuar e të miturit nuk ka çip, ndaj nuk mund të hyjë në shërbimet online.

Përdorimi i një çipi të kartës së identitetit kërkon një lexues të veçantë të kartave fizike dhe softuer të lexuesit të çipave, kështu që nuk është një opsion shumë i dobishëm.

SI metodë e katërt e vërtetimit, Qendra Cyber ​​​​Security përmend shërbimet e vërtetimit të regjistruara me karta të ndryshme organizative.

Karta e organizatës është një kartë certifikate e destinuar për punonjësit e organizatave, e cila mund të përdoret, për shembull, për të hyrë në shërbimet e transaksioneve elektronike të administratës publike dhe në sistemet e informacionit të vetë organizatës. Karta gjithashtu mund të përdoret, për shembull, për nënshkrime elektronike dhe si kodkalim për ambientet e biznesit.

Organizatat porosisin karta nga Agjencia e Informacionit Dixhital dhe Popullsisë. Kërkon një marrëveshje me Agjencinë. Prandaj nuk është një opsion real për qytetarët e zakonshëm.

Një mënyrë e re e hyrjes po zhvillohet gjithashtu në Finlandë. Projekti, i shpallur në janar, po zhvillon “Google login” të vetë Finlandës, dmth. një metodë identifikimi për shërbimet elektronike, p.sh për klientët e kompanive mediatike.

Fillimisht, projekti do të bazohej në një kod identifikimi e-mail, por me kalimin e kohës ai do të zhvillohet në një metodë të fortë identifikimi.

4 mënyra për identifikim elektronik të fortë

ID-të e bankës: Autentifikimi zakonisht bëhet duke përdorur një ID bankare dhe një aplikacion kodkalimi të instaluar në telefonin tuaj.

Certifikata celulare: Certifikata mund të porositet nga një operator telekomi, por në rastin e ADN-së dhe Elisa-s, ka një tarifë mujore prej 1.99 euro.

Karta e identitetit: Një kartë identiteti e lëshuar nga policia kërkon që të funksionojë një lexues letrash dhe një softuer për lexues të çipave. Aplikimi për një kartë kushton 54 euro nëse e bëni online. Ndryshe 60 euro.

Karta e organizatës: Disponueshmëria e kartës varet nga organizata dhe nëse ajo ka një marrëveshje me Agjencinë e Informacionit Dixhital dhe të Popullsisë.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *