PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Oulu zgjidhet kryeqyteti evropian i kulturës për 2026

, , ,

Qyteti i Oulu është emëruar kryeqyteti evropian i kulturës për 2026.

“Kjo është një mundësi e madhe për Oulu dhe tërë Finlandën Veriore,” tha menaxherja e projektit Oulu2026 Piia Rantala-Korhonen pas njoftimit. “Shpresoj se Finlanda Veriore tani do të jetë qartazi e dukshme në hartën e Evropës.”

Oulu u zgjodh përpara dy qyteteve të tjera finlandeze, Savonlinna dhe Tampere, nga një panel evropian i ekspertëve të artit dhe kulturës.

Iniciativa e Kryeqytetit Evropian të Kulturës filloi në vitin 1985 dhe synon të “nxjerrë në pah larminë e kulturave në Evropë, për të rritur shkëmbimin kulturor dhe për të rritur ndjenjën e përkatësisë së qytetarëve evropianë në një zonë të përbashkët kulturore”, sipas Ministrisë së Arsimit dhe Kulturës të Finlandës.

Oulu është kryeqyteti i tretë kulturor evropian i Finlandës, duke ndjekur gjurmët e Helsinkit në 2000 dhe Turku në 2011 dhe do të ndajë vlerësimin në 2026 me një qytet ende të paemëruar nga Sllovakia. Dy qytete janë caktuar si kryeqendra të kulturës çdo vit që nga viti 2007.

Oferta e suksesshme e Oulu u ndërtua rreth tre temave, “”Wild City, Cool Contrasts and Brave Hinterland”, me një fokus në qëndrueshmërinë.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *