PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Pagat e ulëta. 13 mijë infermierë fillojnë grevën. Sindikatat kërcënojnë me grevë kombëtare

,

Greva e infermierëve nisi sot në orën 6 të mëngjesit. Infermierët janë grumbulluar para qendrës më të madhe spitalore në Meilahti- Helsinki për të demonstruar.

Vala e parë e grevës ka të bëjë me gjashtë rrethe spitalore si dhe partnerët e tyre dhe gjithsej 25 mijë infermierë. Nëse nuk arrihet marrëveshje, greva do të zgjerohet më tej brenda dy javësh.

Sindikatat kanë kërcënuar se nëse nuk plotëshen kërkkesat greva do të shtrihet në 13 rrethe spitalore dhe 40 mijë infermierë për Pashkë.

Greva pritet të ketë një ndikim të madh tek ata që kanë nevojë për trajtim shëndetësor. Në një letër të hapur, mjekët kryesorë të gjashtë rretheve spitalore kanë shprehur shqetësimin e përbashkët se burimet mbrojtëse të punës të ofruara nga sindikatat janë të pamjaftueshme për të ofruar kujdesin e nevojshëm emergjent.

“Ka një kërcënim të veçantë për kujdesin e shërbimeve të urgjencës dhe reparteve të urgjencës, gjë që rrezikon zbatimin e kujdesit urgjent”, shkruajnë mjekët kryesorë.

Organizatat e punëtorëve e kanë konsideruar propozimin e zgjidhjes krejt të pamjaftueshëm. Sindikatat Tehy dhe SuPer, thonë se marrëveshja e propozuar nuk përmbante asnjë element për të adresuar mungesën e infermierëve, përmirësimin e kushteve të punës apo rritjen e pagave.

– Sigurisht që greva ka efekt dhe greva duhet të ketë efekt. Është një formë e luftës sindikale dhe sigurisht që do të jetë e dukshme për çdo finlandez, thotë Millariikka Rytkönen, kryetarja e Tehy-t.

Sipas Rytkönen, sindikatat ofrojnë burime për të mbrojtur jetën e pacientëve dhe për të parandaluar lëndimet serioze dhe asgjë tjetër. Sindikatat tashmë e kanë ndaluar punën jashtë orarit dhe me turne.

Sipas Rytkönen, punëdhënësi ka pasur katër javë kohë për t’u përgatitur për efektet e grevës.

Punëdhënësit në zonat komunale dhe ato të mirëqenies KT është shumë i zhgënjyer që organizatat e punëtorëve refuzuan propozimin. CEO Markku Jalonen thotë se ata do të kishin qenë të gatshëm ta pranonin atë në interes të publikut.

Propozimi i zgjidhjes nuk përfshinte fare një plan për rritje graduale të pagave. Sipas Tehy dhe SuPer, rritjet e pagave gjatë periudhës së kontratës ishin gjithashtu në mënyrë të paarsyeshme të vogla. Sipas sindikatave, ato ishin mesatarisht edhe më keq se zgjidhjet që janë bërë në sektorë apo industri të tjera.

Propozimi që nuk pranohet nga sindikatat parashikon që në vitin 2022, rritja e përgjithshme e pagave për infermierët do të ishte një për qind dhe rritja lokale një për qind. Në vitin 2023, kjo rritje do të ishte 0.6 për qind.

Sipas propozimit të pajtimit, nuk ka asnjë zgjidhje për pushimet vjetore, pasi punëdhënësi mund t’i ndante ato në periudha dhjetë ditore. Punëdhënësi ruajti gjithashtu mundësinë për të ndryshuar turnet e punës në mënyrë të njëanshme.

Greva të pjesshme janë nisur edhe nga sindikatat e mësuesve dhe edukatorëve. që pritet të kulmojnë në Helsinki gjatë pashkëve nëse nuk arrihet një zgjidhje për pagat dhe kushtet e punës.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *