PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Parashikimi në Finlandë: Koronavirusi do të jetë mes nesh nga dy deri në pesë vitet e ardhshme

, ,

Shkalla e vaksinimit dhe mënyra se si virusi transformohet kanë ndikimin më të rëndësishëm në rrjedhën e epidemisë.

– Besoj se për të gjithë Finlandën ka qenë befasi se sa ka zgjatur kjo dhe se pasiguria vazhdon. Ka shumë pasiguri, por duket mjaft e qartë se kjo mund të bëhet një plagë kronike edhe për disa vite të tjera, thotë Mikko Pietilä, Kryeshefi Mjekësor i Rajonit Spitalor të Finlandës Jugperëndimore, për Helsingin Sanomat.

Nja dy muaj më parë, ekipi drejtues i HUS-it të Distriktit Spitalor të Helsinkit dhe Uusimaa llogariti se mbulimi aktual i vaksinimit do të merrte edhe 4-5 vjet të tjera për t’i dhënë fund përfundimisht epidemisë së koronës.

– Llogaritja bazohet në faktin se gjatë vitit të parë, 3-4 për qind kishin marrë sëmundjen dhe ne kishim 30 për qind të të gjithë popullsisë pa mbrojtje vaksinimi, nëse përfshihen fëmijët, thotë Lasse Lehtonen, Drejtor i Diagnostifikimit në. HUS Helsingin Helsingin Sanomat.

Më shumë se 20 për qind e atyre mbi 12 vjeç janë ende të pavaksinuar. Sipas Lehtonen, një numër i madh i tyre do të vuajnë nga sëmundjet e koronavirusit, pasi imuniteti mund të fitohet vetëm duke e marrë atë ose duke u vaksinuar. Jo të gjithë kanë të ngjarë të vaksinohen, megjithëse e kanë mundësinë.

Sipas Lehtonen, nëse mendohet se çdo person i pavaksinuar sëmuret në një moment, do të duheshin pesë vjet që i gjithë grupi të kalonte sëmundjen.

Me atë logjikë përafërsisht të thjeshtuar, do të duhet shumë kohë para se të përfundojë, thotë ai.

Duhet të jetë e mundur të rritet më tej mbulimi i vaksinës.

– Në mënyrë që epidemia të fillojë të shuhet, mbulimi i vaksinimit duhet të jetë mbi 90 për qind dhe shkalla e infektimit përgjithmonë nën një, thotë Pietilä.

Sipas Lehtonen, vaksinat janë gjithashtu mënyra e vetme realiste për të mbajtur të ulët barrën e sëmundjes dhe përfundimisht për të mundur sëmundjen.

Sipas Pietilä, aktualisht dihet se varianti omicron kryesisht shkakton një sëmundje më të lehtë se varianti delta, por është rreth 40 për qind më i ndjeshëm. Sipas tij, mund të jemi me fat që delta të zhduket sepse omikroni po merr hapësirë.

– Nëse, nga ana tjetër, omicron shkakton të njëjtën sasi sëmundjesh të rënda si delta, jemi në telashe sepse është më ngjitëse.

Edhe në rastin më të mirë, pandemia do të vazhdojë edhe për rreth dy vite të tjera, vlerëson Pietilä.

– Nëse duhen 4-5 vjet të tjera, ngarkesa në vit do të jetë disi më e vogël, por problemet do të zgjasin më shumë, spekulon Pietilä.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *