PANALBANIAN

Lajmet shqip nga Finlanda

Parlamenti rrëzon nismën qytetare. Ndryshe nga Shqipëria, droga nuk do të legalizohet në Finlandë

, ,

Komisioni i Ligjeve në Parlamentin e Finlandës hodhi poshtë nismën e qytetarëve, e cila propozoi legalizimin e përdorimit të kanabisit. Raporti i komisionit u publikua një ditë më parë.

“Rritja e disponueshmërisë ka të ngjarë të rrisë numrin e përdoruesve dhe eksperimentuesve dhe rritja e konsumit do të rriste disavantazhet,” thotë raporti.

Sipas raportit, Komiteti i Çështjeve Ligjore i konsideron udhëzimet e politikës finlandeze për drogën si relativisht të suksesshme dhe legjislacionin penal të lidhur me drogën të përshtatshëm. Sipas komitetit, politika e drogës duhet të zhvillohet për të forcuar parandalimin dhe aksesin në trajtimin e atyre që kanë krijuar varësi.

Disa nga ekspertët e referuar nga komiteti ishin të mendimit se Finlanda duhet të fillojë shqyrtimin e mundësisë për heqjen e dënimit për përdorimin e të gjitha drogave. Por, komisioni nuk e konsideron këtë të nevojshme.

Nisma qytetare bëri thirrje për heqjen e gjobave dhe dënimeve të tjera për përdorimin e kanabisit, posedimin e një sasie të vogël për përdorim vetjak dhe kultivimin e maksimumit të katër bimëve kanabis për përdorim vetjak.

Deputetët e të Gjelbërve dhe të Majtës e kundërshtuan raportin.

Saara Hyrkkö Mirka Soinikoski nga Partia e të Gjelbërve dhe Suldaan Said Ahmed i Partisë së Aleancës së Majtë ranë dakord me vendimin e komitetit për të refuzuar projektligjin. Megjithatë, ata pjesërisht nuk pajtohen me pjesën tjetër të raportit.

“Përfundimisht, mosmarrëveshja është kristalizuar: A konsiderohen politikat aktuale dhe ligji penal i Finlandës për drogën efektive dhe të suksesshme, apo do të ishte e nevojshme të kryhej një vlerësim gjithëpërfshirës, ​​i bazuar në kërkime dhe studim të masave të nevojshme zhvillimore?”, shkroi Hyrkkö në Twitter. .

Raporti pason debatin e nxehtë në parlamentin në fund të vitit 2020 për iniciativën qytetare. Vjeshtën e kaluar, Kongresi e Partisë së të Gjelbërve vendosi të mbështesë haptazi legalizimin e kanabisit.

Në Shqipëri, kryeministri Edi Rama dhe shumica e tij parlamentare është shprehur se do të ndërmarrë hapat për legalzimin e dogërave, pasi një pyetsor i menaxhuar prej qeverisë socialiste tregoi se shumica e qytetarëve shqiptarë e duan përdorimin e hashashit.

About Post Author


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *